Spelenderwijs zakendoen

De wereldwijde spelletjesindustrie is booming business. De Belg Willy Simon helpt het management van Playlogic, een jonge Nederlandse speler op de markt, met de voorbereiding van een mogelijke beursgang.

“Neen, zelf ben ik geen gamefanaat,” zegt Willy Simon (52). De Belg is de kersverse voorzitter van de Raad van Commissarissen van Playlogic, een nog jonge Nederlandse uitgever en ontwikkelaar van games voor pc, spelconsoles en mobiele telefoons. “Ik adviseer de financiële en organisatorische kant van de zaak. Playlogic trekt in de tweede helft van het jaar wellicht naar de Amerikaanse of Londense beurs.”

Dan kan Playlogic wel wat hebben aan de jurist met adelbrieven uit Leuven en Straatsburg. In 1977 trok hij voor de toenmalige Kredietbank naar het Midden-Oosten, om er een dealingroom uit de grond te stampen. Later werd hij general manager Midden-Oosten voor de Kredietbank. In 1984 plukte Citibank Londen hem weg. Zijn opdracht: een divisie opzetten die handel drijft in afgeleide financiële producten. Zeven jaar was Simon bij Citibank verantwoordelijk voor financiële engineering, daarna kreeg hij de cel die de fiscale optimalisatie van bedrijven verzorgt onder zijn hoede. Vanaf 1994 leidde hij het beleggingsadvies voor gefortuneerde klanten.

Van 1997 tot 2003 zat Simon aan deze kant van het Kanaal. Hij passeerde langs het directiecomité van de Generale Bank Nederland, was CEO van Fortis InvestmentManagement en voorzitter van Bank Oyens & Van Eeghen. Vorig jaar trok Simon terug naar de City als vennoot bij Redi & Partners. “We structureren portefeuilles van hedgefondsen.”

Intussen had Simon via Bank Oyens kennisgemaakt met Playlogic. Het bedrijf geeft in de loop van dit jaar zijn eerste titels uit. Per spel mikt Playlogic op een wereldwijde oplage van een paar honderdduizend exemplaren. Dat is een must om de kosten terug te verdienen, want een game ontwikkelen kost al makkelijk 3,5 miljoen euro, met uitschieters tot 10 miljoen euro. Weet Simon: “Maar velen onderschatten ook het groeipotentieel van die markt. In 2002 was ze met 15 miljard dollar groter dan de filmindustrie en tegen 2010 kan de markt 100 miljard dollar bedragen.”

Willy Simon (52).

Is: vennoot bij Redi & Partner.

Wordt: voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Nederlandse Playlogic.D.K.

D.K.

“In 2002 was de gamemarkt met 15 miljard dollar al groter dan de filmindustrie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content