Specialist in nieuwe werven

© SAAR ASAERT

Met Daniel Lievens haalt het dataplatform Nxt Port als eerste CEO een man in huis met tonnen ervaring op het snijpunt van technologie en logistiek. Nxt Port is een dataplatform van de Antwerpse Havengemeenschap en Alfaport-Voka. Door de data van de spelers in de logistieke ketting te centraliseren, moet het voor efficiëntiewinsten zorgen. Dat is een kolfje naar de hand van Lievens.

Na zijn studie als handelsingenieur en master in de beleidsinformatica was Lievens anderhalf jaar assistent. Daarna ging hij aan de slag bij Siemens, waar hij de financiële processen tussen twee Duitse en de Brugse vestiging mee harmoniseerde. Bij Arthur Andersen was hij een van de eersten die deel uitmaakten van de tak Business Consulting. Lievens begon er als senior consultant en verliet het bedrijf zes jaar later als directeur. “We werkten toen al rond kennisbeheer, businessintelligence en e-business, al ging dat toen nog vooral over b2b-integratie. Wat we bij Nxt Port doen, gaat verder. Het gaat niet meer om één bedrijf, maar om een hele sector die data gaan delen.”

De volgende halte in zijn loopbaan werd Kiala, dat hij mee ontwikkelde tot de lastmilespecialist die het afhaal- en retourdienstenbedrijf nu is. Hij leidde er ook de technologische innovatie en een deel van de internationale uitbouw. Die kwam na de overname door UPS in een stroomversnelling. “Ik heb nog zeven maanden gewerkt bij Coyote Logistics, een Amerikaanse dochter van UPS. Het is als transportmakelaar een soort Uber van het vrachtvervoer.”

Bij Nxt Port mag hij opnieuw van een bijna wit blad vertrekken. Er zijn vier proefprojecten, rond de verwachte aankomsttijden van schepen, het voorspellen van afhaaltijden voor containers, digitale transportinstructies en het doorgeven van containergewichten. “Mijn doel op korte termijn is die projecten tastbaar te maken. Dat betekent: bedrijven samenbrengen die de data hebben, waarmee app-bouwers aan de slag kunnen.”

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content