Spaghetti in Schaarbeek

Drie Italiaanse eethuizen van Antonio Di Siervi om volgens de gewenste formule zonnig Italiaans te tafelen.

De Italiaan Antonio Di Siervi kan bogen op 33 jaar ervaring en zijn naam is verbonden aan een achttal drukbezochte Italiaanse eethuizen in ons land. Antonio liep hotelschool in Zwitserland, het land waar hij zeven jaar werkte en zijn eerste eigen restaurant opende. Zijn eerste Belgische eethuis was Ascoli (Steenweg op Waterloo 940, Ukkel) en de door hem ontwikkelde formule “zuiders tafelen in een elegant decor” was zo’n succes dat de naam Di Siervi was gemaakt. Ascoli werd later verkocht en raakte sindsdien in het slop. Di Siervi kocht het restaurant onlangs terug, paste de inrichting aan en gaf het management aan zoon Alexandro.

Andere horecaprojecten waaraan de naam Di Siervi is verbonden zijn onder meer: Ristorante Le Stelle (Louis Bertrandlaan 53-57, 1030 Brussel), Osteria (Louis Bertrandlaan 64, 1030 Brussel), La Buca di Bacco (Louis Bertrandlaan 65, 1030 Brussel), Piazza Navona (Oude Korenmarkt 39, Brussel) en Osteria Nova (Knokke). Momenteel wordt op twee passen van La Buca di Bacco gewerkt aan een nieuw project: A Deux Pas de La, het eerste Belgische restaurant uit de Gruppo Di Siervi.

Wij trokken naar het stukje deftig Schaarbeek waar zich drie Di Siervi-eethuizen bevinden. Wij bezochten eerst Osteria, een gezellige brasserie met prachtig art-nouveaudecor, compleet met muurschildering, gekrulde ijzeren balustrades, houtsnijwerken en oude vloertegels. Hier komt men om ontspannen te tafelen aan eiken tafels met papieren onderleggers. Succesnummers zijn: de op tafel uitgestalde, dagverse antipasta e insalate (10 euro of 15 euro à volonté), pastabereidingen (vanaf 10 euro) en ossobuco (15,50 euro). Antipasti, linguini met inktvis, cannelloni met ricotta geparfumeerd met pesto en gevulde courgette: wij ervaarden het geproefde als correct Belgisch-Italiaans en waren ontstemd over de prijs van de aanbevolen “wijn van de maand”, die wij aan de gekruide prijs van 29 euro op onze rekening terugvonden.

Bij een tweede bezoek kozen wij voor een tafeltje in het vlaggenschip Le Stelle. Wij dronken een glaasje in de achterliggende ommuurde tuin, waar druiven, tomaten, paprika’s, aubergines, peren en vijgen groeien. Op het gelijkvloers wachten twee eetzalen en de centrale keuken, die aan de andere kant uitgeeft op Osteria. Het decor is sierlijk en voornaam, en opgebouwd uit oude spiegels en comfortabele stoelen en banken en een gebleekte eiken vloer. Het geheel is opgefleurd met prachtige boeketten en stillevens van groenten en fruit. Vitello tonato van gekookt kalfsvlees onder saus van tonijn, ravioli gevuld met rode sla en ricotta, opgediend met groene aspergepunten, tagliolini met courgetten en tomaat, opgediend in schelp van parmezaan, risotto van schaaldieren en courgette en, om af te sluiten, ijs met ingelegde krieken: het was allemaal smakelijk en verzorgd. Het meest van al behaagde de Casanova di Neri 2000, een Rosso di Montalcino met veel corps en heerlijk boeket (37 euro). Voor een driegangenmaaltijd met bescheiden wijnen in Osteria moet je rekenen op zo’n 40 euro, in Le Stelle op 50 euro en meer.

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content