Spaarder blijft de pineut van ECB-beleid

De Europese Centrale Bank (ECB) besliste door te zetten met de versnelde afbouw van haar stimuleringsprogramma. De obligatieaankopen zakken tot 30 miljard euro per maand in mei en tot 20 miljard euro in juni. Ze lopen mogelijk af in het derde kwartaal.

Wanneer er een eerste renteverhoging komt, is nog niet bekendgemaakt. In haar toespraak zei voorzitter Christine Lagarde niet langer dat die shortly (snel) maar some time (eens) zou volgen na het einde van de kwantitatieve versoepeling. Voor 2022 trekt de ECB de inflatieverwachting op tot 5,1 procent, tegenover 3,2 procent voordien. De voorspelde economische groei stelt de ECB bij van 4,2 naar 3,7 procent voor 2022.

De Oekraïne-crisis slaat een nieuwe krater in de begrotingen. De overheden zullen extra inkomsten uit btw en accijnzen moeten teruggeven aan de burgers, want steeds meer mensen kunnen hun energiefactuur niet meer betalen. De inkomsten zullen dalen door de groeivertraging en heel wat uitgaven zullen stijgen, zoals die voor defensie.

De conclusie blijft dat de spaarder ook van deze crisis de dupe zal zijn. Zijn koopkrachtverlies blijft de komende maanden oplopen. Hij zal nog altijd geen rentevergoeding krijgen, terwijl de inflatie de pan uit rijst. Hetzelfde geldt voor de obligatiebelegger. De langetermijnrente mag niet substantieel stijgen, omdat de begrotingen en de schuldgraden van de overheden zullen oplopen door de oorlog in Oekraïne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content