Solvay is optimistischer dan analisten

In een gemiddeld jaar zijn er twee goede voor één slechte beursdag. Maar in 2016 zien we precies het omgekeerde beeld. Tegenover elke goede beursdag staan er twee slechte. De dalende tendens blijft dus overheersen. Dan zal het aan Mario Draghi zijn om minstens voor even de financiële markten te kalmeren. Een opluchtingsrally in maart zou ons de mogelijkheid bieden de aandelenportefeuille verder te herschikken. Vooral symbolisch beginnen we al met de opbouw van een goudpositie via de aankoop van deelbewijzen van de goudtracker SPDR Gold Shares (tracker GLD).

Als de Europese Centrale Bank (ECB) aan de verwachtingen kan voldoen, zal de goudprijs normaal nog wel een terugval kennen, na de fameuze start in de eerste twee maanden van 2016. Daarvan zullen we gebruikmaken om de positie verder aan te vullen. We zouden absoluut niet verbaasd zijn als de goudprijs in de loop van het jaar richting 1400 USD per ounce klimt. Dat is ons eerste koersdoel voor 2016.

Solvay: ook groei in 2016

We hebben het nog maar zelden gezien, maar dit jaar hadden de analisten de winstverwachting voor Solvay in de maand voor de publicatie met maar liefst 30% laten zakken. We zagen dan ook een half dozijn adviesverlagingen in enkele weken tijd. Dat zorgde er ook voor dat de Solvay-koers sinds het jaarbegin al is teruggevallen met 21%, of 8% meer dan het Europees gemiddelde. De ondermaatse koersprestatie van de Belgische chemiemultinational begon na de aankondiging van de overname van het Amerikaanse Cytecvorige zomer.

Voor Solvay is Cytec de op één na grootste acquisitie uit zijn ruim 150-jarige geschiedenis. Maar elk nadeel heb zijn voordeel. De analisten hadden de lat voldoende laag gelegd, zodat de Belgische chemietrots niet teleurstelde. De omzet in het vierde kwartaal lag met 2,54 miljard EUR in de lijn van de analistenconsensus (2,56 miljard EUR). De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda zonder uitzonderlijke elementen) klokte af op 429 miljoen EUR, 10 miljoen EUR boven de gemiddelde analistenschatting. Zeer positief was een vrije kasstroom van 376 miljoen EUR, beduidend boven de analistenconsensus van 238 miljoen EUR. Het slotdividend bedraagt 1,94 EUR per aandeel bruto, wel wat onder de gemiddelde analistenschatting van 2 EUR per aandeel. Wat wel voor positieve koersreactie zorgde, was de verwachte groei van de rebitda tussen 5 en 10% voor dit jaar, een stuk optimistischer dan de analistenconsensus.

We hebben een paar keer aangegeven dat we het pessimisme van de analisten over Solvay niet deelden. Tegen de boekwaarde, tegen 11 keer de verwachte winst en tegen een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van amper 4,5 voor 2016, wordt het aandeel veel te laag en veel te ver onder het sectorgemiddelde gewaardeerd. We verwachten de komende maand dan ook een herwaardering van het aandeel en houden de positie aan in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content