Solvay: farma moet hoofdrol spelen

Solvay pakt uit met recordresultaten. De groepsomzet steeg tot 8,5 miljard euro, de nettowinst bedroeg 816 miljoen euro, 51 % hoger dan in 2004. Voor een flink stuk is die omzet- en winstgroei te danken aan de overname van Fournier Pharma. In de zomer van 2005 betaalde Solvay 1,2 miljard euro voor het Franse geneesmiddelenbedrijf.

Wie tien jaar geleden investeerde in Solvay, heeft zich dat nauwelijks beklaagd. De beurskoers van het concern verdrievoudigde bijna. Voor een groot deel is die constante groei te danken aan de hybride groepsstructuur, het dada van aftredend CEO Aloïs Michielsen. De topman is verantwoordelijk voor het toegenomen belang van de farmatak. Dat maakte Solvay cyclisch minder gevoelig en zorgde voor mooie resultaten.

Analisten zijn het erover eens dat de puike resultaten van de kunststofdivisie en chemietak weinig ruimte laten voor groei. Meer dan ooit moet de groei volgend jaar komen van de farmadivisie. Of dat ook zal lukken? De jongste maanden moest Solvay enkele tegenvallers incasseren. Zo bevestigde het cholesterolverlagende middel Tricor/Lipanthyl – een product uit de Fournierfamilie – weliswaar zijn verkoopverwachtingen, maar vielen de resultaten van klinische studies met het middel tegen. Solvay krijgt het dus moeilijker om met zijn wat oudere middel in een lucratieve markt stand te houden. Bovendien besloot het Belgische concern in de VS zijn registratie-aanvraag voor Cilansetron op te schorten. Heel wat analisten rekenen daarom de mogelijke inkomsten van het middel tegen het prikkelbaar darmsyndroom niet meer mee in hun omzetprognoses. De hardste klap kreeg het concern eind november 2005. Toen moest de lancering van Bifeprunox, een middel tegen schizofrenie met blockbusterpotentieel, met twee jaar worden uitgesteld. Werner Cautreels die Solvay Pharma leidt, blijft er kalm bij: “Het uitstel bij de registratie van onze producten is verrekend in onze huidige ambities.”

Die ambitie is eerder voorzichtig. Zo wil de farmadivisie tegen 2010 een gemiddelde groei bereiken van meer dan 7 % en een operationele marge van 20 %. Het is duidelijk dat de synergie met Fournier nu een flinke duit in het zakje moet doen. Sterker nog: de tegenslagen in de pijplijn en het uitstel van Bifeprunox worden opgevangen door een besparingsprogramma van 300 miljoen euro per jaar in de farmadivisie. In dat licht is er nu al een rationalisering aan de gang van de verkoopafdeling van Solvay Pharma. In totaal staan duizend banen op de tocht, waarvan 39 in België.

R.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content