Socialistische schijnzelfstandige

SP.A-voorzitter Patrick Janssens wordt door zijn partij betaald als zelfstandige. Dat verklaarde hij aan Het Laatste Nieuws. In hetzelfde interview levert hij ongewild het bewijs dat hij een schijnzelfstandige is.

Janssens zegt niet als ondergeschikte te werken. “Ik word gekozen door het ledencongres, dat mij ook naar huis kan sturen.” Het hoofdkenmerk van een zelfstandige is dat hij niet onder gezag staat. Vermoedelijk moet de voorzitter van een politieke partij toch de lijn volgen die het congres en het partijbureau uitstippelen. Dat hij geen vakantiegeld, dertiende maand of vaste onkostenvergoeding heeft – zoals Janssens laat optekenen – doet niet ter zake.

“In mijn contract is voorzien dat ik dan een opzegvergoeding krijg volgens het systeem-Claeys, zoals iedereen.” Is het vorige punt nog interpreteerbaar, dit is het helemaal niet meer. Het systeem-Claeys is een formule die gehanteerd wordt om de opzegvergoeding van bedienden te berekenen die boven een bepaalde loongrens zitten. “Dit is wel het laatste waar je naar moet verwijzen,” zegt een specialist in arbeidsrecht die we hierover ondervroegen.

Het Laatste Nieuws maakt in het artikel ook de vergelijking met een andere bekende zelfstandige: Frans Rombouts, ex-topman van De Post. “Ik heb geen bvba, dat heb ik nooit gebruikt,” repliceert Janssens. Dat moeten we de SP.A-voorzitter nageven, hier blijft hij in lijn met het programma van zijn partij. Want een bvba kan een belangrijk verschil betekenen. Zo circuleren momenteel verkeerde cijfers over de ontslagvergoeding van Rombouts. Die is inderdaad ingekort tot een derde (790.000 euro). Maar dat daar netto slechts 250.000 euro van zou overblijven is een misvatting. De ontslagvergoeding van Rombouts komt immers in zijn vennootschap binnen en er zal alleen vennootschapsbelasting op worden betaald, en geen socialezekerheidsbijdrage. Wanneer hij vervolgens die vennootschap liquideert, wordt het geld van die vennootschap uitgekeerd als een meerwaarde op aandelen, die voorlopig onbelast is. Weliswaar zal die liquidatie nauwgezet worden bekeken door de fiscus en kan Rombouts bijvoorbeeld de dag daarna geen nieuwe vennootschap oprichten. Lukt deze truc, dan houdt Rombouts 472.000 euro over, of 222.000 euro meer dan tot nu toe wordt aangenomen. Na de beloofde hervorming van de vennootschapsbelasting wordt dat zelfs 521.000 euro. Dit is een volkomen legale manier van werken en, in tegenstelling tot Patrick Janssens, volledig in overeenstemming – vermoeden we toch – met de ideologie van Frans Rombouts.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content