SOCIAAL EN ENERGIEZUINIG

GRÉGOIRE DALLEMAGNE De CEO van Luminus slaat de handen in elkaar met een socialehuisvestingsmaatschappij. © GF

Een energieleverancier en een socialehuisvestingsmaatschappij slaan de handen in elkaar voor minder energieverbruik. Een primeur in eigen land.

De producent van hernieuwbare elektriciteit en leverancier van energiediensten EDF Luminus is de belangrijkste uitdager op de Belgische energiemarkt. De onderneming heeft met 1972 MW ongeveer 10 procent van de capaciteit in ons land. Onder het merk Luminus verkoopt de onderneming elektriciteit, gas en energiediensten aan 1,8 miljoen particuliere en professionele klanten, wat neerkomt op een marktaandeel van ongeveer 20 procent.

Daarnaast heb je de Anderlechtse Haard, een van de grootste instellingen voor sociale huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De onderneming is eigenaar van meer dan 3700 sociale woningen in Anderlecht en beheert ongeveer 400 individuele woningen en grote woonblokken uit de jaren zeventig. Op 15 juni ondertekenden EDF Luminus en de Anderlechtse Haard het allereerste multisite-energieprestatiecontract in België.

“Het contract omvat de renovatie van vijftien ketelhuizen in een veertigtal gebouwen”, verduidelijkt Pascale-Marie Barriquand, senior advisor corporate social responsability bij EDF Luminus. “Het betreft 31 verwarmingsketels, 6 warmte-krachtkoppelingseenheden, 15 nieuwe warmtehuishoudingssystemen en 4 fotovoltaïsche installaties. EDF Luminus creëert ook de structuur voor het onderhoud van de installaties en verzekert de energieprestatie van alle gebouwen op lange termijn. De Anderlechts Haard zal genieten van een vermindering van zijn koolstofvoetafdruk, nieuwe installaties voor de opwekking van warmte en elektriciteit, het volledige onderhoud van alle uitrusting en een jaarlijks besparing op de energiefactuur van 266.000 euro.” EDF Luminus treedt voor dit project op als derde investeerder en dienstverlener, samen met de dochterondernemingen die het onlangs overnam (Dauvister, Vanparijs Engineers en ATS).

Sociale dimensie

De verbetering van de energieprestatie beperkt zich niet tot de verlaging van de energiefactuur. Ze omvat ook heel duidelijk een sociale dimensie: de bewoners in de woningen van de Anderlechtse Haard worden met concreet, innovatief en duurzaam advies gesensibiliseerd voor de ecologische voetafdruk die ze achterlaten. Of zoals Bruno Lahousse, directeur-generaal van de Anderlechtse Haard, benadrukt: “Met zulke innoverende contracten kunnen we ervoor zorgen dat we sociale woningen tegen een betaalbare prijs verder kunnen verhuren, in het belang van de huurders.”

Dat energieprestatiecontract is een primeur: EDF Luminus wil het er niet bij laten. “In België kunnen heel wat groepen geïnteresseerd zijn in dit type van globaal contract”, bevestigt Pascale-Marie Barriquand. “Ik denk aan scholen, ziekenhuizen, woonblokken en logistieke magazijnen.” Volgens Barriquand kunnen klanten uit de industrie en de dienstensector profiteren van zulke contracten. “Het potentieel aan energiebesparingen in België is bijzonder hoog.”

GUY VAN DEN NOORTGATE

“Het potentieel aan energiebesparingen in België is bijzonder hoog”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content