Snelweg naar succes

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

U bent geïnteresseerd in succes. U wilt de top bereiken, meer verdienen, meer partners in bed. Aan u om criteria voor succes te omschrijven. U bent wel dat wollige gedoe van de psychologen beu. U wilt iets anders lezen dan ‘ik ben ok, jij bent ok’. U vindt overigens Stephen Covey met zijn succesboek over de zeven eigenschappen van succesvolle mensen ook maar een doetje. U wilt keiharde principes die een snelweg vormen tussen gedrag en succes.

Dan moet u in de leer gaan bij psychopaten. Als u morele bezwaren hebt, dan moet u enkel in de leer gaan bij de ‘goede’ psychopaten: topchirurgen, topadvocaten, fondsbeheerders als de markten dreigen in elkaar te storten, of bij soldaten van speciale eenheden die gedropt worden achter de vijandige linies. Ook topkeepers zouden volgens onderzoek van Kevin Dutton de kenmerken van (goede) psychopaten vertonen. Hoezeer u het ook moreel kunt betreuren, deze toppers vertonen dezelfde eigenschappen als succesvolle oplichters, of seriemoordenaars die jarenlang uit de handen van het gerecht kunnen blijven. En zij zetten hun gaven in voor het betere doel, niet voor de misdaad. Van beide groepen kunnen we dus leren. Maar we blijven uiteraard ver van de walgelijke intenties van de slechte psychopaten.

Hier dus een snelcursus snelweg naar succes. Laat de psychopaat in uzelf los. En volg de vijf geheimen van onze leermeesters in de psychopathie.

1. U koppelt gedrag los van emotie

U houdt het hoofd koel als de druk toeneemt. Hoe spannender de situatie, hoe beter u functioneert. Als de paniek echt losbreekt, blijft u kalm, want u beheerst het spel. Uw gedrag wordt niet bepaald door vecht-vluchtreacties, door aanval en verdediging, want u koppelt uw gedrag los van angst, hoop, walging en andere primitieve basisemoties. U voelt pas mee met anderen als u dat zelf wilt, niet omdat u toevallig een paar meelijwekkende signalen opvangt. U bent geen speelbal van uw emoties. U beheerst ze.

2. U ontplooit een natuurlijke charme

Of u nu de dame mee naar uw huis wilt lokken (om haar daar dan in stukjes te zagen) of een jury moet overtuigen van de onschuld van een vrouw die toevallig op de plaats van de misdaad stond met een wurgtouw in de hand, in beide gevallen spelen dezelfde vaardigheden. Overtuigingskracht in het kwadraat. U beschikt dus over schitterende beïnvloedingsstrategieën. Uw lichaamshouding straalt rust, zelfvertrouwen en competentie uit. De anderen voelen dat u betrouwbaar, competent en eerlijk bent.

3. U gaat snel tot de actie over. U doet iets

Losers stellen eindeloos uit. Zij zijn verlamd door uitstelgedrag. Bereid uw slag goed voor, desnoods jarenlang, maar zodra u er klaar voor bent: doen! Doe dat vervelende telefoontje nú. Stap nú naar de grote baas. Schrijf dat vernieuwende plan over de rol van digitale media nú! En verpruts uw tijd niet met trivialiteiten zoals onbelangrijke mails lezen, of erger nog ze beantwoorden, dwaze tijdrovers, roddel, zelfmedelijden, lange interne dialogen, piekeren.

4. U bent geen speelbal van de verwachtingen van anderen

We hebben zo’n sterke behaagzucht in ons. We doen vooral die dingen waarvan we veronderstellen dat anderen ze van ons verwachten. We hangen aan de touwtjes van sociale druk. En we komen er zelden mee vooruit. Anderen bepalen onze agenda, onze aanpak, onze prioriteiten. En denk maar niet dat u veel dankbaarheid zult krijgen. Een psychopaat doet bovenal zijn eigen ding. Daar ligt uiteraard de basis van de slechte reputatie van vele psychopaten. De ‘slechte’ psychopaat zal de anderen gebruiken en misbruiken. De ‘goede’ psychopaat zal zich weinig gelegen laten aan de oppervlakkige opinies van anderen. U moet uiteraard kunnen incasseren op de weg naar succes. U moet belediging na belediging kunnen slikken. En kritiek neemt u nooit persoonlijk. Kortom, u bent gewoon uzelf.

5. Focus, focus en focus

U weet perfect wat u wilt en waar u mee bezig bent. U laat zich niet afleiden. U blijft in het hier en nu. U bent maar met één ding tegelijkertijd bezig. U bent een natuurlijke mindfull- nesser. U kunt, zo nodig, rustig pauzeren in het midden van de actie, omdat een pauze op dat moment aangewezen is. U piekert zelden of nooit. U kunt uzelf vertragen om te genieten van het moment.

De auteur is professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

Laat de psychopaat in uzelf los.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content