Sneller en groener drukken

Met de installatie van de eerste digitale drukpers die de kwaliteit heeft van een traditionele offsetpers, zorgt de Antilope Group uit Lier voor een wereldprimeur: de 74karat.

“De 74karat is de meest geavanceerde offsetpers ter wereld,” zegt Marc Binnemans, gedelegeerd bestuurder van de Antilope Group uit Lier, niet zonder trots. “Samen met fabrikant Karat Digital Press – een joint venture tussen het Israelische Scitex en het Duitse KBA – hebben we de machine getest en verbeterd. Wij zijn er fier op als eerste de revolutionaire drukpers in productie te nemen.”

De Antilope Group is met deze digitale investering niet aan haar proefstuk toe. Vijf jaar geleden hielp de Lierse drukkersgroep de digitale drukmachine van Xeikon introduceren. “In tegenstelling tot de Xeikon drukt de 74karat met de kwaliteit van een traditionele offsetpers,” verduidelijkt Luk De Troetsel, gedelegeerd bestuurder van Satelit Pre Press, naast Antilope Printing en Eland Printing een dochter van de Lierse drukkersgroep. De 74karat heeft nog voordelen. Binnemans en De Troetsel sommen op: “Een digitale drukmachine slaat het hele prepresstraject over zodat de operationele kosten lager blijven. De pers is ook milieuvriendelijker. De drukplaten worden rechtstreeks op de pers belicht zodat we het gebruik van chemische producten drastisch kunnen verminderen.”

De machine is een ideale hulp om tegemoet te komen aan de vraag naar kleine en middelgrote oplages. ” Printing on demand is hier zeker van toepassing. Een klant wil niet met een overbodige stock zitten, want dat betekent verlies,” aldus Binnemans.

De digitale offsetpers kan heel snel worden opgestart omdat er onmiddellijk vanuit een digitaal bestand kan worden gedrukt. De stap van drukwerk naar database-management is dan ook een logische evolutie. Het is de bedoeling beelddatabanken op te zetten en te beheren. De Antilope Group verwerkt een boel gegevens, maakt die gebruiksklaar en levert die opnieuw als toegepast product aan de klant. Voorbeelden daarvan zijn brochures, catalogi, websites en cd-roms. Een goed digitaal beheer wordt de hoeksteen van een vlotte en juiste verwerking.”

In 1998 haalde de Antilope Group met 154 werknemers een geconsolideerde omzet van 1,1 miljard frank en een nettowinst van 25,7 miljoen frank. Het familiebedrijf speelt duidelijk in op de volgende eeuw en gelooft in een toekomst als ‘ information provider‘ met dienstverlening voor digitale en gedrukte communicatie. De groep evolueert meer en meer in de richting van een volledige IT-omgeving. “Het heden is voor ons niet het resultaat van het verleden, maar de springplank naar de toekomst,” aldus Binnemans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content