SMART CARDS

Op de Cartes 98-conferentie in Parijs heeft Microsoft zich kandidaat gesteld om ook in besturingssystemen voor smart cards – kaarten met een ingebouwde processor – een rol te gaan spelen. De persmededeling, die zoals gewoonlijk is opgesteld alsof het product al bestond, vermeldt dat een betaversie in januari beschikbaar zal zijn. Betaversies zijn de eerste versies die aan externe programmeurs voor testen ter beschikking worden gesteld. Het is niet duidelijk wanneer Microsoft met een echt product zal komen. Wel staat er weer een aantal prestigieuze partners achter het project, zoals “pilootklant” Merrill Lynch en smart card-specialisten als Schlumberger Electronic Transactions en GemPlus, dat domineert in geheugenkaarten.

Volgens Filip Onkelinx van de research & development-afdeling van Fics Group in Zaventem, is de aankondiging vooral interessant vanuit marketingoogpunt. “Vooral in de VS zal ze de acceptatie van smart card-technologie versnellen,” verwacht hij.

Toepassingen voor smart cards zijn nog in volle ontwikkeling. Volgens Ovum, dat eerder dit jaar een studie van de markt publiceerde, is het terrein momenteel verdeeld tussen de Java Card van Sun Microsystems (voorgesteld op 29 oktober 1996 en intussen al in versie 2.0) en MultOS van het Maosco-consortium, voorgesteld in mei vorig jaar. Beide laten toe om meerdere toepassingen op één kaart te draaien. In Parijs steunden onder meer Bull, Citicorp, First Union, Gemplus, Giesecke & Devrient, Orga, Schlumberger en Visa de aankomende versie 2.1 van Java Card en waren al toepassingen te zien. Fics Group ontwikkelt trouwens toepassingen voor de Java Card.

De tegenhanger MultOS is gebaseerd op technologie van Mondex International, waarin MasterCard een belangrijk aandeel heeft. Deze standaard kreeg in september de steun van Europay International, dat 9000 leden-banken heeft en onder meer de Maestro-kaart uitgeeft. Midland Bank wil volgend jaar als eerste Europay-lid een pilootproject opzetten met MultOS. MultOS wordt gedragen door een groep met American Express, Hitachi, KeyCorp, MasterCard International, Mondex International, Motorola, Siemens en recent Fujitsu/ICL. Overigens kan Java Card in principe bovenop een MultOS-besturingssysteem werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content