Smakelijke vettigheid

Het aanbod van eethuizen is diverser dan ooit. Voor caloriejunkies die op zoek zijn naar een shot smakelijke vettigheid is er Charlu. De nostalgische inrichting en de kaart met de plats canailles wekken heimwee naar vroegere tijden op. Charlu is uitgegroeid tot het rendez-vous van rondbuikige genieters, die met glimmende wangen smullen van de rijke potten uit de Franse terroirkeuken.

In de eetzaal staat de Fransman Antoine Salviat centraal. Zijn postuur is een lopende reclame voor de kookstijl die hij uitdraagt. Wij kwamen hem eerder tegen in op Franse leest geschoeide eethuizen in Brussel, zoals Thoumieux en Le Comptoir d’Antoine. Voor de keuken van Charlu nam hij twee chefs aan: Charles Van Elewyck voor de klassieke basis en de Bask Olivier Destribois (Michel Guérard en Le Gril aux Herbes) voor de inventieve toets. De Bask doet er nog een schepje bovenop en serveert bij een klassieke toast met merg ook vigneronnesaus, brengt bij haring in de boter gekonfijte aardappelen en combineert een andouillette met aardappelpuree afgedekt door een plak Tomme d’Auvergne. De specialiteit van het huis is cassoulet de Castelnaudary met Tarbais-bonen (22 euro). Voor de drankenkaart selecteerde Antoine Salviat wijntjes die de spijsvertering bevorderen. Heel wat wijn komt van ambachtelijke kleine wijnbouwers en er is keuze onder 30 euro.

Er waren twee voorgerechten. Een vormtaartje van gekonfijte aardappel en leeggehaalde bloedworst uit het Baskenland (14 euro) en een salade van gerookte schelvis met appel, selder en remoulade (16 euro). Klassiek en lekker. Daarbij kwam een passend glaasje natuurwijn van Bott-Geyl uit de Elzas (6 euro). De hoofdgerechten waren gebraden zeeduivel, vers en opgediend met gebakken rijst met kurkuma en groene peper (25 euro), en parmentier van gekonfijte eend met Le Puy-linzen, jonge spinazie en met boter smeuïg gemaakte aardappelpuree afgedekt met smeltende kaas (21 euro). Het glas werd deze keer gevuld met een Château Coupe Roses Bastide (5 euro). Die ongecompliceerde rode wijn uit de Minervois wist stand te houden naast de rijke parmentier. We sloten af met aardbeien, opgeklopte, licht zure room, een draai uit de pepermolen, basilicum en een paar druppeltjes olijfolie: eenvoudig en smakelijk (10 euro).

Charlu

Sint Jobsesteenweg 676

1180 Ukkel

Tel. 02/374.26.10

Lunch op weekdagen 18 euro, dagschotel 13,50 euro, driegangenmenu 35 euro, vijfgangenmenu 52 euro

Maandag en dinsdag gesloten

Privézaal, terras en parking

Kader: nostalgische bistro

Onthaal en bediening: door karakteristieke Franse zaaldirecteur

Keuken: Franse terroirkeuken in haar glorie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content