Sm[{oslash}]r

Fernand David, gewezen viceûpresident van Hilton, heeft in Brussel een moderne, Scandinavische ‘eatery’ geopend.

Nog recenter is Sm[{oslash}]r, een eigen realisatie geënt op twee Scandinavische specialiteiten: sm[{oslash}]rrebrod of Deense open sandwiches, en het Zweedse smörgasbord-buffet. Plaats van gebeuren is het ruime gelijkvloers van het Sweden House, een modern gebouw met veel glas, roestvrij staal, steen en hout op een steenworp van het Luxemburg-station en het Europees Parlement.

Sm[{oslash}]r is geen restaurant, geen snack maar een eatery, gelegen aan een van de drukste busstops van Brussel. Vlaggen aan de gevel vermelden het moderne logo. Om binnen te komen, zijn er twee deuren: een voor de snelle eters _ die kiezen voor Deense sandwiches, koeken en muffins _ en een voor wie de tijd heeft om plaats te nemen in het restaurantgedeelte.

Centraal in de ruimte is de open keuken, die uitgeeft op het buffetgedeelte. Daar wacht een moderne versie van het beroemde Zweedse smörgasbord. Hier schuiven tijdens de lunch eurocraten aan voor een akvavit, zes soorten gemarineerde haring, salades, zalmbereidingen, een warm gerecht als Husmanskost en nagerechten. Voor de koude versie van smörgasbord betaalt u 887 frank of 22 euro, de warme komt op 1291 frank of 32 euro. Er is ook een wijnkaart met wijn per glas of fles tegen eenheidsprijzen.

Wij gingen voor sm[{oslash}]rrebrod en kozen trio van vis (565 frank of 14 euro). Op het bord verschenen drie kleurrijke, smakelijke en gezonde open sandwiches van brood met in de hoogte gestapeld beleg, zoals zalm, rivierkreeftjes en gemarineerde haring, gegarneerd met salade, tomaat, rode biet, augurk, gefruite ui, dille en sausen. Wij waren best tevreden met deze lichte lunch. Slaat Sm[{oslash}]r aan, dan volgen er andere vestigingen. Fernand David denkt dat zijn concept uitermate geschikt is voor grote hotels.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content