Slapen op de universiteit

Een vakantie of seminarieverblijf op een prestigieuze universiteit ? In Groot-Brittannië is het een traditie.

Vlak na de tweede wereldoorlog begonnen Britse hogescholen en universiteiten tijdens de zomermaanden hun lege studentenkamers te verhuren aan toeristen. Wat oorspronkelijk een marginale nevenactiviteit was, groeide uit tot een echte industrie. Volgens het overkoepelende British University Accomodation Consortium (BUAC) worden er nu jaarlijks meer dan 5 miljoen overnachtingen geboekt in 100.000 beschikbare kamers.

Een aantal van de 69 bij de BUAC aangesloten universiteiten en hogescholen biedt inmiddels het hele jaar kamers aan. Andere stellen alleen verblijven ter beschikking tijdens de klassieke vakantieperioden (juli en augustus, de kerst- en paasvakantie). Ook het doelpubliek is in de loop der jaren grondig veranderd : momenteel vindt al één op twee van alle internationale conferenties en congressen in Groot-Brittannië onderdak bij één van de BUAC-leden. In plaats van op individuele gasten, is de vereniging zich immers gaan toeleggen op grotere groepen, op seminaries, conferenties, vergaderingen van multinationals of grote bedrijven.

De aangeboden accommodatie is erg divers. Zo zijn er de klassieke, vrij sobere studentenkamers, waar de luxe beperkt blijft tot een douche, een toilet en een klein bureau. Maar in het aanbod zitten ook studio’s die voorzien zijn van alle comfort, tot en met satelliettelevisie. Een aantal universiteiten biedt zelfs hele huizen of appartementen te huur aan met bijhorende restaurants, bars en fitnesszalen. Of een verblijf in een pseudo-hotel, waar een student nooit een voet zet, want ze zijn speciaal voor “echte” gasten gebouwd. Dat is onder meer het geval aan de gekende London School of Economics, die onlangs een gloednieuw hotel met 450 kamers opende.

Van de 69 BUAC-leden hebben enkele een volledige catering : van ontbijt tot allesomvattende recepties met daartussen galabals of speciale diners. Andere instellingen houden het eenvoudig en bieden alleen ontbijt aan.

Niet alle hogescholen en universiteiten van het consortium bevinden zich in Londen. Van de dertig instellingen die het hele jaar kamers en infrastructuur voor onder meer seminaries verhuren, liggen er elf in en rond de Britse hoofdstad, zeven in de rest van Engeland, vijf in Wales en zeven in Schotland. Enkele daarvan zijn ondergebracht in prachtige historische gebouwen, zoals onder meer in Edinburgh, Oxford of Cambridge. Andere vormen dan weer een staaltje van moderne architectuur met als toonbeeld de universiteit van York.

MARK VRIJENS

Inlichtingen : Carole Forman, General secretary of the BUAC, 1193 University Park, GB-Nothingham NG7 2RD. Tel. 00-44.11.59.50.45.71, fax : 00-44.11.59.42.25.05.

Saint John college in Cambridge Voor Britse universiteiten is de verhuur van studentenkamers aan toeristen uitgegroeid tot een echte industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content