Skiën wordt duur deze winter

SKIËN Wie deze winter op de latten wil staan, zal dieper in zijn buidel moeten tasten. © Getty Images

De energiecrisis heeft ook de wintersportgebieden bereikt. In heel Europa stijgen de prijzen van skipassen als nooit tevoren.

Na de enorme klap die ze kregen tijdens de coronacrisis, lijden de skigebieden nu onder de hoge inflatie en de stijgende energiekosten. De wintersporters laten het afweten. Meer dan een kwart van de potentiële wintervakantiegangers (26%) ziet voor het komende seizoen af van een vakantie in de sneeuw. Nog eens bijna een kwart (23%) overweegt te bezuinigen op zijn wintervakantie. Dat blijkt uit een online-enquête van het Yougov Institute bij meer dan 2.000 mensen.

Slechts een kwart van wie op wintersportvakantie gaat, blijft bij zijn oorspronkelijke plan. Wie bezuinigt, reist minder ver of schrapt het skiën op de piste. Anderen plannen een kortere wintervakantie of besparen op de après-ski of de behuizing. 63 procent van de respondenten stelt dat ze deze winter liever gaan wandelen, met of zonder sneeuwschoenen. Andere alternatieven zijn langlaufen, skitochten of zelfs winterfietsen.

De vrees van de wintersporters is terecht. Skiën zal duurder zijn. In Le Grand Massif, een van de grootste skigebieden in Frankrijk, stijgt de prijs voor een zesdaagse skipas deze winter met 20 procent: van 267 naar 321 euro. In de uitlopers van München rond Brauneck, Spitzingsee en Sudelfeld is de prijs met 17 procent toegenomen, van 222 naar 260 euro. In de hele Alpen bereiken de prijzen van skipassen het hoogste niveau in decennia.

Enkel in Zwitserland lijken de prijsstijgingen op het eerste gezicht beter mee te vallen. Maar dat is schijn. Het toverwoord is dynamic pricing, wat betekent dat de prijzen variëren zoals op de beurs: afhankelijk van de vraag, het tijdstip van de reservering en de weersvoorspelling. In Zermatt kun je volgens de reclame zes dagen onder de Matterhorn skiën voor prijzen vanaf 355 Zwitserse frank. Tijdens de kerstvakantie wordt dat al snel 423 Zwitserse frank, en als je ook aan de Italiaanse kant van het skicircuit wilt skiën zelfs 477 frank. Wil je ook nog de shuttle van het Rhônedal naar Zermatt nemen, komt er nog eens 69 frank bij, en kom je uit op 546 Zwitserse frank, wat neerkomt op 559 euro.

Skiën wordt duur deze winter

Hoe kun je besparen?

Soms is het goedkoper online te boeken. Zo rekent het skigebied Les Portes du Soleil online 293 euro voor een zesdaagse pas, en 310 euro aan de kassa. In het Zwitserse Arosa en Lenzerheide beloven de bergspoorwegen altijd minstens 6 procent prijsvoordeel als je online boekt.

Je kunt die onlinevoordelen soms ook combineren met vroegboekkortingen. Zo kost een dagkaart in Snow Space Salzburg rond Flachau, Wagrain en Sankt Johann deze winter 68 euro. Als je vroeg boekt, beginnen de prijzen vanaf 61 euro. Helaas weet niemand of er op de gekozen dag mist of zonneschijn zal zijn. Je reservering wijzigen kan, maar alleen tegen betaling.

Een pakketreis met een touroperator blijkt wel een goede tip te zijn. Veelal combineren ze in de winter een verblijf in een hotel met een skipas. Dat doen ze al jaren, maar deze winter zou het weleens bijzonder de moeite waard kunnen zijn. De prijzen van zowel het hotelverblijf als de skipas zijn maanden geleden berekend, toen ze nog niet zo sterk gestegen waren. Doorgaans blijft een gepubliceerde all-inprijs gelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content