Skiën in België? Jazeker!

Camille van Vyve Adjunct-hoofdredactrice van Trends-Tendances

8820 meter pistes voor alpineskiën

Ons vlakke land is niet meteen de meest ideale wintersportlocatie. Toch beschikken de Belgische Ardennen over twaalf natuurlijke alpinepistes, goed voor 8,8 kilometer afdaalplezier. De langste piste van het land (1200 meter) is die van Val de Wanne, vlakbij Trois-Ponts in de Oostkantons. Door een geschil met de gemeente is de skipiste dit seizoen jammer genoeg gesloten. U kunt gelukkig nog terecht in zes andere dorpen: Mont des Brumes (Francorchamps, één piste), La Ferme Libert (Malmédy, één piste), Ovifat (drie pistes), Lierneux (twee pistes), La Baraque de Fraiture (Vielsalm, drie pistes) en Spa (één piste).

Onafhankelijke organisaties

De meeste sites worden beheerd door onafhankelijke organisaties, die soms als vzw werken (Ski Club in Spa en Mont des Brumes). Ze staan zelf in voor de afbakening en het onderhoud van de pistes, die ze af en toe in eigendom hebben, zoals dat het geval is in Val de Wanne en La Ferme Libert. Andere organisaties treden enkel op als uitbater voor rekening van de gemeente. Ze beschikken over eigen middelen en kunnen in bepaalde gevallen rekenen op gewestsubsidies voor hun sportinfrastructuur.

Betaalbaar, maar druk!

Alpineskiën in België kan tegen democratische prijzen. Op verschillende locaties wordt voor een dag gebruik van pistes en liften 10 tot 15 euro gevraagd. Anderen gebruiken beurtenkaarten, bijvoorbeeld 10 euro om 18 keer de lift te gebruikenin Ovifat of 6 euro voor 10 beurten in Spa. Deze lage prijzen, het kleine aantal pistes en de weinige sneeuwdagen per jaar creëren uiteraard ook een nadeel: wanneer er sneeuw ligt, zijn alle huurski’s meestal nog voor de middag de deur uit.

Langlaufen wint nog aan populariteit

Echte skifanaten komen in België wellicht niet aan hun trekken. Voor langlaufliefhebbers is de situatie heel anders: Wallonië telt immers niet minder dan 62 langlaufpistes, die zich meestal in de buurt van de alpinepistes bevinden. Liften zijn hier niet te vinden, maar toch kost het meestal enkele euro’s om gebruik te maken van de loipes (behalve in Spa).

In alle weersomstandigheden: kunstpistes

Liggen de wegen er slecht bij of hebt u geen zin om naar de Ardennen te rijden, dan kunt u altijd nog terecht op een kunstpiste. Er zijn drie kunstsneeuwpistes: Snow Valley in Limburg, Casablanca in de provincie Antwerpen (eigendom van Val de Wanne) en Ice Mountain in Komen. Aspen in Wilrijk is een synthetische piste. Ook in Brussel kan geskied worden: de synthetische piste Yeti in Anderlecht kent er flink wat succes. Kunstsneeuw is echter niet goedkoop: 7,5 euro per uur in Anderlecht, 15 euro per uur in Snow Valley en zelfs 10 euro per afdaling in Wilrijk.

2010-2011, een goed seizoen voor de Belgische skisector?

Volgens het Office des pistes des Ardennes was de grote meerderheid van de Belgische alpineski- en langlaufpistes tussen 29 november en het einde van de kerstvakantie onafgebroken open, wat zeer uitzonderlijk is. “Zelfs de secundaire langlaufpistes, die door hun uitgestrektheid (ze lopen tot in Henegouwen en Namen) zelden volledig gebruikt kunnen worden, zijn dit jaar open”, klinkt het vol enthousiasme. Ook in Spa is de voorzitter van Ski Club in zijn nopjes: “De kerstvakantie was schitterend, met op topdagen zo’n 500 skiërs, snowboarders en sleeërs. ”

CAMILLE VAN VYVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content