SITE VAN DE WEEK

Naam : Band-X

Uitgever : Band-X Ltd, met Marcus de Ferranti en Richard Elliott naar hun zeggen als 99,9 % aandeelhouders.

Adres : http://www.band-x.com

Inhoud: Telecommunicatie-capaciteit te koop (gezocht) ? Zet uw aanbod of aanvraag op Band-X, de elektronische beurs voor telecomcapaciteit. Nu ja, elektronisch. “Wat we doen is heel eenvoudig,” zegt Marcus de Ferranti, de gewezen Harrier-piloot en ambtenaar in dereguleringszaken die in juli 1997 samen met aandelenmanager Richard Elliott Band-X oprichtte. “We zetten aanbiedingen en aanvragen van capaciteit op het Net met de nodige details, inclusief de prijs, maar zonder de identificatie van wie het aanbod of de aanvraag doet. Wie belangstelling heeft, belt ons. We brengen dan beide partijen in contact en zij werken zelf een overeenkomst uit.” De aanbieders kunnen zowel grote firma’s als telecommaatschappijen zijn. Band-X rekent 0,625 percent commissie op de contractwaarde, al wil het ook tekenen voor een vast bedrag. Die sommen worden betaald door degene die het aanbod heeft gepubliceerd. De andere partij krijgt van Band-X een kwart van de commissie toegeschoven, kwestie van haar te motiveren om niet buiten Band-X om te werken, eens de contacten zijn gelegd. De gebruikersresponse fungeert ook als post factum controle op malafide aanbieders. Klanten kunnen gebruiksklare capaciteit kopen (minuten) of “ruwe” capaciteit (bandbreedte). De interconnectieproblemen zoeken ze zelf uit. Op de gesloten site u vraagt via het Net een gebruikerscode en wordt later persoonlijk opgebeld stonden eind december een 30-tal aanbieders van bandbreedte en ongeveer evenveel aanvragers. In de sectie “minuten” noteerden meer dan 100 aanbieders ongeveer vier keer meer dan aanvragers.

Waarom is een initiatief als Band-X zolang uitgebleven ? “Drie redenen,” zegt Richard Elliott, die elf jaar bij Kleinwort Benson Securities werkte en onder meer Telewest en Colt naar de beurs hielp brengen. “Ten eerste bracht de deregulering mee dat leveranciers en kopers elkaar niet meer direct kunnen kennen. Er zijn te veel partijen. Dat maakt een markt nuttig. Ten tweede zijn er nu veel meer mogelijkheden om interconnecties te maken. In de Londense Docklands is er nu bijvoorbeeld een Telehouse hubbing point waarop bijna alle carriers zijn aangesloten. Voor een paar honderd pond kan je daar in 24 uur een verbinding realiseren. Ten derde is er nu het Internet om op een goedkope manier en wereldwijd de prijzen bekend te maken.”

Band-X publiceert ook een Britse en sinds kort een Amerikaanse prijsindex voor uitgaand internationaal verkeer. De Britse index daalde van 100 in september 1997 tot 91,7 in november 1997 8,3 percent in twee maanden. Volgens Richard Elliott zal Band-X echter niet zozeer de prijzen drukken als wel duidelijk maken. “Er zijn altijd grote kortingen geweest in functie van het volume,” zegt hij. “Wat wij doen is die zichtbaar maken.”

Plus : Een interessant initiatief om van vooral internationale telecomcapaciteit een commodity te maken en om de prijzen uit de sfeer van rokerige achterkamers te halen.

Min : Uit België kwam tot nog toe welgeteld één aanbieding, van bandbreedte tussen Brussel en Londen. De meeste offertes komen uit de landen die al sinds 1984 gedereguleerd zijn : de VS en Groot-Brittannië. Marcus de Ferranti verwacht in Europa vanaf nu gemiddeld 10 tot 15 nieuwe carriers per maand. Volgens Richard Elliott telt de vereniging van voortverkopers in de VS nu 4000 leden en zijn er in Groot-Brittannië nu 63 erkende internationale carriers en nog eens 100 voortverkopers actief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content