SISMO HOLDING

De Dendermondse Rechtbank van Koophandel heeft voor maandag 6 april het faillissement aangevraagd van de bouwtechnologiegroep Sismo uit Laarne. De firma van selfmade-man André De Schutter is één van de dossiers waarin de Brabantse investeerder Leo Billion – na de verkoop van Elbicon aan Barco – in juni 1996 een participatie van 28% nam (toen een investering van 150 miljoen frank).

André De Schutter lanceerde ten tijde van Flanders Technology International in 1987 een als revolutionair beschreven bouwmethode waarvoor hij van toenmalig minister-president Gaston Geens (CVP) een “award” ontving. Sindsdien liep het pad van Sismo niet over rozen, met ettelijke RSZ-dagvaardingen en zware verliezen. Ook het financiële engagement van Leo Billion in Sismo – naar verluidt voor 285 miljoen frank – bracht weinig soelaas. De Kamer voor Handelsonderzoek van de Dendermondse Rechtbank van Koophandel, die het bedrijf vijf jaar na elkaar op het matje riep, vond het ditmaal blijkbaar welletjes en stelt het faillissement voor.

Desondanks ziet André De Schutter nog een oplossing. “Er is een Europese financiële groep die 500 miljoen frank in Sismo wil investeren. Hiermee betalen wij alle Belgische schulden en hebben wij opnieuw een positief eigen vermogen. Daarmee moeten we ons internationaal profiel verder kunnen uitbouwen,” legt hij uit. Ook Leo Billion sluit mogelijke reddingsscenario’s niet uit. Zegt hij: “Sismo is de Lernout & Hauspie van de bouw, met dit verschil dat onze technologie al een tijdje operationeel is en we hiervoor zeer moeilijk kapitaal vinden. De expertise van het bedrijf is uitzonderlijk.” Een visie die zeker niet door iedereen in de bouwwereld wordt gedeeld.

Het financiële tekort bij Sismo loopt in de honderden miljoenen. Bij de banken is de NMKN de grootste schuldeiser. Een faillissement zou voor particuliere investeerder Leo Billion een lelijke streep door de rekening zijn. In de voorbije twee jaren investeerde hij met zijn persoonlijke vennootschap Software Holding & Finance ongeveer 400 miljoen frank in vijftien Vlaamse hightech-groeiers. Een faillissement zou een negatieve impact kunnen hebben op de kredietwaardigheid van dit investeringsvehikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content