SIOEN-CONFECTIE GAAT WERELDWIJD

Indonesische dochter

Net vóór de beursintroductie vorige vrijdag startte Sioen-groep in Indonesië een eigen productie voor de confectie-afdeling. Sioen Indonesia PT stelt 500 mensen tewerk in de vrijhandelszone van Jakarta. Het bedrijf, onder leiding van directeur Frederik Wittesaele (ex- Berry Group of Companies/Beaulieu-Frankrijk), is de eerste confectievestiging van Sioen in Azië. “Het is geenszins de bedoeling om volumes te verplaatsen vanuit onze confectie-ateliers in Ierland of Tunesië, maar wel om extra te produceren voor nieuwe markten, onder meer in Zuidoost-Azië,” zegt Jacqueline Zoete, echtgenote van Jean-Jacques Sioen en algemeen directeur van Sioen-confectie. “Wij hebben de ambitie wereldwijd te gaan. Ons verkoopteam zal aan actieve prospectie doen om nieuwe markten aan te boren.”

Met deze acquisitie heeft de confectie-afdeling (1 miljard frank omzet, tegen 2 miljard vanSioen-groep in gecoate weefsels zie Trends van 1 augustus ’96) nu in drie landen 1500 mensen in eigen loondienst. De toenemende prijsdruk deed Sioen uitkijken naar het Verre Oosten, waar de productiekosten tot 40 % lager liggen dan in Noord-Afrika. Toen in juli een grote Koreaanse groep, die eveneens producent was van beschermkledij voor buitenactiviteiten, besloot om zich uit die sector terug te trekken, waagde Sioen de sprong. Na een audit door Arthur Andersen-Indonesië nam Sioen alle aandelen van de Koreanen over, maar een prijs voor de 100 % nieuwe Sioen-vestiging wil Jacqueline Zoete niet kwijt. De Koreanen waren vanuit Jakarta vooral op de Japanse en Amerikaanse markt aanwezig. “We hadden graag meteen een deel van hun klanten overgenomen, maar de Koreanen hadden deze vooraf verwittigd dat ze voor het volgend seizoen naar een andere leverancier moesten uitkijken. Intussen hebben we voor de extra productie een afzetmarkt gevonden in Japan,” zegt Jacqueline Zoete. Om het vertrouwen van het Indonesische personeel in de nieuwe eigenaar niet te beschamen, wilde Sioen na de overname niet dat de productie zou worden onderbroken. Terwijl het Koreaanse topmanagement wordt vervangen door drie Belgen, blijft het Indonesische middenkader op post. Jacqueline Zoete verwacht dat Sioen Indonesia binnen de zes maanden break-even zal draaien. De offshorevestiging steltSioen vrij van invoerheffingen voor zijn grondstoffen. De totale productie moet worden geëxporteerd.

JACQUELINE ZOETE EN FREDERIK WITTESAELE (SIOEN INDONESIA) Geen verplaatsing van volumes, maar extra omzet in nieuwe markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content