Shoppingcentra in voor- en tegenspoed

Hoe vergaat het de shoppingcentra in deze crisistijden? “Over het algemeen doen de grote winkelcentra het vrij goed”, antwoordt een vastgoedmakelaar. “Vooral als hun naam begint met een W.” Denk dan aan Woluwe, Westland, Wijnegem, Waasland…

Ook het pas geopende Médiacité aan de oevers van de Maas in Luik (Longdoz) dat zowat elke dag 35.000 tot 40.000 nieuwsgierigen lokt, lijkt een voltreffer. Maar hoge bezoekersaantallen staan niet noodzakelijk gelijk met hoge verbruikcijfers. Dat is ook zo in Médiacité, waar de handelaars veel winkeltoeristen over de vloer krijgen, maar hun omzet niet navenant zien groeien. Na de stormloop van de eerste dagen zou het verbruik per bezoeker normaal gezien toch moeten stijgen.

Nog in het zuiden van het land doet in Louvain-la-Neuve ook Esplanade, dat net vier jaar geleden geopend werd, het uitstekend met bezoekersaantallen die alle verwachtingen overtreffen.

In Vlaanderen oogt het plaatje minder gunstig. B-Park in Brugge, dat al van bij de opening door projectontwikkelaar Codic verkocht werd aan AXA, lijkt geen echte voltreffer. Volgens de vastgoedmakelaars overtreft Decathlon er wel de verkoopverwachtingen met 25 procent, maar haalt de new look hypermarkt van Carrefour (14.000 m2), die in feite de locomotief van het centrum moest worden, lang niet de vooropgestelde omzet. Dat is erg vervelend, vooral omdat in tegenstelling tot andere huurders Carrefour niet gebonden is door een klassiek commercieel huurcontract, maar door een erfpacht die over 25 jaar loopt. Ook de cijfers van enkele winkels voor binnenhuisinrichting zouden onder het verwachte niveau blijven.

De nieuwe Antwerpse shoppingcentra hebben het ook moeilijk. De schitterende Stadsfeestzaal, een project van Multi Development, lokt nog wel veel kijklustigen. “De mensen komen de plek bewonderen, een glas drinken, maar echt kopen doen ze niet”, merkt een vastgoedmakelaar op. Bij enkele handelaars staat het water aan de lippen. Nog erger is het gesteld in het shoppingcenter Den Tir dat in 2006 de deuren opende. De helft van de winkelpanden in de galerij, eveneens een project van Multi Development, staat leeg of staat op het punt ontruimd te worden. Ook in de kleinere complexen die onlangs geopend werden in Beveren of Tongeren zijn het benarde tijden voor veel winkeliers.

Bij de nieuwe projecten ziet het er niet zo goed uit voor The Loop, het project voor een nieuwe stadswijk in de rand rond Gent. Kinepolis, Media Markt en Brico zouden van een vestiging afgezien hebben. “Het is echt verspilling want men had hier een nieuw Wijnegem tot stand kunnen brengen”, stelt een makelaar.

Het shoppingcenter K, in hartje Kortrijk, lijkt wel een succes te worden. Drie maanden voor de opening is het al voor 95 procent verhuurd. Voor projectontwikkelaar Forum-invest een mooie opsteker in deze moeilijke tijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content