Shoppen loont voor spaarders

Een klassiek spaarboekje bij een grootbank brengt 0,25 à 0,4 procent op. Gelukkig zijn er nog kleinere banken waar spaarders tot acht keer meer intresten kunnen krijgen.

De allerlaagste vergoeding op de Belgische spaarmarkt is te vinden bij KBC. Die bank vergoedt spaarders met een basisrente van 0,15 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent, als ze hun geld een jaar laten staan. De andere grootbanken bieden niet veel meer. Bij BNP Paribas Fortis en Belfius bedraagt de totale vergoeding 0,3 procent, bij ING 0,4 procent.

Een tiental kleinere banken geeft nog altijd rendementen van 1,3 à 2 procent. Dat is vijf tot acht keer meer dan wat u bij de grootbanken kunt krijgen. PSA Bank, een nieuwkomer in België, is de enige die 2 procent aanbiedt. Ze geeft dat rendement op een zogenoemd getrouwheidsspaarboekje. Dat is een spaarrekening waarvan de premie (1,5 %) hoger ligt dan de basisrente (0,5 %). De bankdochter van de autoconstructeur PSA Peugeot-Citroën lanceerde begin september vorig jaar twee hoogrentende spaarboekjes in ons land.

Volgens Kristof De Paepe, de directeur van Spaargids.be, was het verschil tussen de hoogste en de laagste rente in België nog nooit zo groot. De Paepe vermoedt dat de kloof tussen de klassieke spaarboekjes van de grootbanken en de prijsbrekers in 2015 nog groter wordt. Doordat er weinig vraag is naar kredieten bij gezinnen en bedrijven, hebben de grote banken in ons land een overschot aan spaargeld op hun balans. Het is dan ook logisch dat ze weinig moeite doen om spaargeld aan te trekken. En toch vertrouwen de Belgen nog altijd twee derde van hun spaargeld toe aan de grootbanken.

Allegaartje aan banken

Ons land oefent vooral een grote aantrekkingskracht uit op banken uit de buurlanden, omdat hier overvloedig spaargeld aanwezig is. Ze kunnen het Belgische spaargeld gebruiken om in hun thuisland leningen te verstrekken. Rabobank.be is al meer dan tien jaar actief op de Belgische markt. De internetbank is een dochter van Rabobank, dat met het spaargeld in Nederland bedrijfskredieten verstrekt. PSA Bank doet een beroep op Belgisch spaargeld om er goedkope autoleningen mee te verstrekken.

Daarnaast zijn er de voorbije jaren verscheidene internetbanken uit Nederland naar België afgezakt, zoals Moneyou, een dochter van de staatsbank ABN Amro, en NIBC Direct, een onlinespaarbank in een groep die vooral ondernemingen bedient. Evi komt uit dezelfde groep als de Nederlandse private bank Van Lanschot Bankiers. Fortuneo is gestart als onlinebroker en heeft zich onder de hoede van de Franse spaarbank Crédit Mutuel Arkea geleidelijk ontwikkeld tot een volwaardige bank. Het is een allegaartje aan banken, maar ze vallen allemaal onder de Franse of de Nederlandse depositogarantie. Dat betekent dat Frankrijk of Nederland garant staat voor uw spaargeld tot 100.000 euro per bank en per klant.

MeDirect is een vreemde eend in de bijt. Het is een Maltese bank die zich sinds 2013 op Belgische spaarders richt. In dit geval garandeert Malta uw spaargeld tot 100.000 euro.

Diensten via internet

Veel van die nieuwe, kleine banken bieden meestal uitsluitend diensten aan via het internet. Sommige specialisten schatten dat de kosten van een kantorennetwerk, zoals dat van Belfius, overeenkomt met 1 procent extra spaarrente. De nieuwe spelers op de markt manoeuvreren zich vaak vooraan in het peloton, om zich in de kijker te werken bij de Belgische spaarders. Dat kan ook een tijdelijke, commerciële strategie zijn, die ten koste van de winst van de bank gaat.

Elke bank kan op elk moment de basisrente wijzigen. De getrouwheidspremie geldt wel voor een periode van twaalf maanden. Vaak profileren banken zich in het begin van het jaar met een hogere rente, om klanten aan zich te binden of nieuwe klanten te lokken. Klanten veranderen vooral van bank op het moment dat ze hun intresten hebben ontvangen.

“De rentevoeten van de hoogrentende spaarboekjes zijn veel minder gezakt dan de rentevoeten van de klassieke spaarboekjes van de grootbanken”, zegt Kris-tof De Paepe. Volgens De Paepe is het rendement van de vier grootbanken meer dan 60 procent gedaald sinds 2011. De hoogrentende spaarboekjes brengen volgens hem 30 procent minder op dan drie jaar geleden.

SÉBASTIEN BURON EN ILSE DE WITTE

“Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente was nog nooit zo groot”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content