Shane Lowry doorstaat de storm

SHANE LOWRY Hij speelde stevig en gefocust, en kreeg de steun van het publiek. © REU

Met de schouders van een verhuizer en 100 kilo op de weegschaal zou Shane Lowry zeker zijn plaats hebben gehad als verdediger in een rugbyteam. Maar de inwoner van het Ierse Mullingar koos voor de golfsport. Hij speelt sinds 2009 professioneel golf. Na zijn overwinning op de 148ste British Open is hij een nationale held.

De 32-jarige speler was al de winnaar van de WGC Bridgestone Invitational in Akron in 2015 en tweede in de US Open in 2016. Hij had waarschijnlijk niet verwacht dat hij op een dag de legendarische Claret Jug, de heilige graal voor elke Britse golfer, zou optillen.

Op het parcours van de Royal Portrush in Noord-Ierland begon Lowry als leider aan de laatste ronde. Hij hield stand tegen zowel zijn tegenstanders als de storm, die zijn opponenten een voor een neersloeg. Waar Lee Westwood, Jon Rahm, Justin Rose en zelfs Brooks Koepka bezweken, bleef hij zo sterk als een eik. Ook de Engelsman Tommy Fleetwood, de laatste die zich vastklampte, gaf zich uiteindelijk over.

Shane Lowry houdt van spelen in de wind. In 2009 won hij als amateur in apocalyptische omstandigheden de Irish Open. De weersomstandigheden tijdens de laatste ronde van deze British Open deden hem niet eens beven. Hij speelde stevig en gefocust, en kreeg de steun van het publiek. Zo slaagde hij erin het eerste grandslamtoernooi van zijn carrière te winnen. En hij zal zich de ontvangst van het Noord-Ierse publiek op de green van de laatste hole lang herinneren. Toegegeven, de toeschouwers hadden waarschijnlijk liever de Noord-Ier Rory McIlroy zien winnen. Maar ze prezen de winnaar uit het zuiden op dezelfde manier. Iers bloed kent geen grenzen als het om sport gaat.

Met de overwinning van Shane Lowry hebben de Europese golfers hun eer gered. De drie vorige majors waren gewonnen door Amerikaanse spelers: Tiger Woods op de Masters, Brooks Koepka op het PGA Championship en Gary Woodland op de US Open. Er is weer evenwicht aan de top. Lowry is een van de vijftien winnaars van de jongste twintig grandslamtoernooien. Die statistiek spreekt boekdelen over het niveau van de golfsport. Iets zegt ons dat Padraig Harrington, de Ierse kapitein van het Europese Ryder Cup-team, notitie heeft genomen van de triomf van zijn landgenoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content