Sfinks ’99

Sfinks, het wereldmuziekfestival in Boechout, heeft in het verleden al vele grote namen gepresenteerd vóór ze heel grote namen werden: Youssou N’dour, Nusrath Fateh Ali Khan, Papa Wemba, Carlinhos Brown,… Deze week loopt de 24ste editie. Wie en wat staat er op de affiche?

Om een reis langs vijf continenten te maken, hoef je het laatste weekend van juli niet verder te trekken dan Boechout. Daar heeft dan het Sfinks-festival plaats, de jaarlijkse “hoogmis” van de wereldmuziek in onze contreien. Een festival dat al vaak grote artiesten wist te programmeren vóór ze bekend werden.

Sfinks mengt uitbundig met intiem, vernieuwend met vertrouwd. Stramme heupen shaken op Braziliaanse ritmes, of stil luisteren naar parels uit minder zwoele klimaten? U kiest, en mixt uw cocktail zelf.

Een van de hoofdingrediënten daarin is deze keer de zang van de Sahraouis uit Algerije en de Westelijke Sahara (zaterdagavond). De Sahraoui-vrouwen zitten op één rij naast elkaar, ondersteunen hun liederen – waar vaak een bluesy gevoel in doorklinkt – met handgeklap, en geven om beurten een danssolo weg, waarbij hun met henna gekleurde handen de aandacht trekken. De begeleiders halen naast hun traditionele snaar- en percussie-instrumenten ook al eens een elektrische gitaar boven.

Zondagavond is het grote podium voorbehouden voor het Suerte-project van Syriër/Fransman Abed Azrié, gebaseerd op Andaloesische gedichten uit de negende eeuw, van de moslims in Spanje. Suerte is een werkstuk voor twee stemmen – één Arabische en één Spaanse – en drie ensembles: een oriëntaals (viool, qanun en percussie), een Spaans (flamenco-gericht) en een Frans (viool, cello, contrabas en accordeon).

Voor het overige klinken vier dagen lang klanken uit alle windstreken. Donderdag 29 juli is er de gratis openingsavond, en vrijdag fiesta do Brasil. Tijdens het weekend dan: opzwepende soukous en rumba uit Congo, met het twintigkoppige Empire Bakuba, een mix van de Malinese band Néba Solo met de ingrepen van de Franse DJ Frédéric Galliano, het Cubaans-Colombiaanse salsa-orkest van Alfredo de la Fé, fanfareklanken van de Banda Municipale de Santiago de Cuba, of Turkse populaire muziek van Sertab Erener, nu eens funky met een oosters streepje, dan weer in de richting van folkpop. Mongoolse zang van de als herderin opgegroeide Urna, ‘mugham’ van de Azerbeidjaanse Qalim Asimov, zelfs volksmuziek uit Bhutan. Pure flamenco met Belen Maya en Mayte Martin, meerstemmige Galicische liederen, met de zes dames van Leilía, Grieks-Turkmeense klanken met Melina Kana & Ashkabad, en nog zoveel meer…

Sfinks ’99, op 29, 30, 31 juli en 1 augustus, op het Molenveld aan de Oude Steenweg in Boechout. Festivalsecretariaat: Tel. (03) 455.69.44. Web-adres http://www.sfinks.be

RAF PAUWELS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content