Sensor spoort waterlekken op

Dagelijks gaat meer dan 35 procent van het door de watermaatschappijen verdeelde water verloren door lekken. Shayp houdt dat waterverbruik in de gaten.

Een toilet dat blijft lopen, kan u al gauw tien euro per maand kosten. Stel u dan eens voor dat in een of andere waterleiding een gat zou zitten waarvan u het bestaan niet vermoedt. “Zo’n 35 procent van onze waterfactuur komt door lekken”, stelt Alexandre McCormack, de oprichter van Shayp, een Belgische start-up die ons waterverbruik wil monitoren. Zo’n lek dichten kan een bedrijf enkele duizenden euro’s per maand opleveren.

Toen de jonge ingenieur-architect een slim systeem bedacht dat relatief eenvoudig te installeren valt, zag hij er al snel de commerciële mogelijkheden van in. Het gaat om een soort sensor die op de watermeter wordt gekleefd en die via een zender en een ontvanger data doorseint naar het internet. “Als blijkt dat je ‘s nachts water verbruikt terwijl niemand een douche neemt of een kraantje laat lopen, dan is er een lek”, legt McCormack uit.

De Brusselse start-up, gesteund door de accelerator imec.istart, doet méér dan het waterverbruik monitoren. Shayp brengt de eigenaar of de beheerder van het pand in contact met een loodgieter. Shayp mag onder meer de stad Brussel, de Waalse watermaatschappij SWDE, CMI Group, de verzekeraars Zurich en Ethias en de universiteiten van Bergen en Luik tot zijn klanten rekenen.

De technologie kost 295 euro per installatie, plus 4,5 euro per maand voor de dienstverlening. Shayp wil de productiekosten drukken om het systeem op grotere schaal te produceren, zodat het de formule ook aan particulieren kan voorstellen. “We zouden dat doen via de verzekeringsmaatschappijen. 39 procent van alle uitkeringen bij de woonverzekering heeft te maken met waterschade”, zegt McCormack.

400 duizend

euro haalde Shayp vorig jaar op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content