SCREENSAVERS: ONMISBAAR MAAR GEVAARLIJK

Screensavers verlengen de levensduur van uw computerscherm en weren indiscrete blikken. Maar ze kunnen ook bugs vertonen en virussen verspreiden.

De oude beeldbuisschermen lagen aan de basis van de populariteit van de screensavers. Die voorkomen immers dat er zich een spookbeeld vormt, dat ontstaat door het inbranden van fosfor op het glas wanneer een beeld te lang onveranderd blijft, bijvoorbeeld als de pc blijft aanstaan, terwijl niemand ermee werkt.

Die zorg blijft bestaan bij lcd-schermen. “Het is nooit goed om hetzelfde beeld te lang op het scherm te houden, want daardoor worden voortdurend dezelfde pixels belast, die voortijdig verouderen,” legt Systemat-IT-manager Alain Van Voden uit. De levensduur van een monitor van dat type bedraagt ongeveer 50.000 uur. Dat komt neer op vijf jaar constant gebruik of tien jaar courant gebruik.

Pas op voor virussen

Om de levensduur van uw investering te rekken, wordt ten sterkste aangeraden het scherm uit te schakelen als de computer lange tijd niet gebruikt wordt of het schermbeeld vaak te verversen aan de hand van een screensaver. Wanneer het gekoppeld wordt aan de energiespaarfunctie, biedt zo’n programma nog een ander voordeel voor laptops: het verhoogt de autonomie van de batterij, op voorwaarde dat de lichtsterkte van het scherm niet permanent op het maximum staat. Op een pda kan die energiewinst gemakkelijk oplopen tot 50 % wanneer gelijktijdig de lichtparameters aangepast en de automatische uitschakeling van het scherm geactiveerd worden.

Een screensaver kan ook bugs bevatten of drager zijn van een virus. U doet er goed aan geen programma’s te downloaden van een ‘uitgever’ die moeilijk te identificeren valt. Vermijd ook programma’s met multimediavuurwerk, want die slorpen te veel computercapaciteit op.

Andere functies

Screensavers bieden nog andere voordelen:

Beveiliging. Alle moderne besturingssystemen (Windows XP, Mac OS X, Linux) bieden de mogelijkheid om de toegang tot de computer te beveiligen met een paswoordfunctie die in de screensaver is ingebouwd. Telkens u van uw werkplaats weggaat, worden uw vertrouwelijke gegevens afgeschermd van nieuwsgierige blikken. De screensaver begint automatisch te lopen als de computer in stand-by gezet wordt en verdwijnt slechts als het paswoord wordt ingegeven.

Uniforme look. Sommige IT-verantwoordelijken hebben liever niet dat het personeel vrij wallpapers en screensavers kan installeren. Ze leggen die ofwel op of maken er zelf eentje aan met het logo van de onderneming. Systemat neemt dat zeer ernstig: “We moeten vermijden dat de stabiliteit van het besturingssysteem in het gedrang komt. Het komt voor dat bedrijven de voorkeur geven aan een homogeen uitzicht van de pc-posten en ze vragen hun werknemers een welbepaalde screensaver te gebruiken.”

Nieuws in real time. Er bestaan screensavers die in real time informatie verspreiden (zoals weer- en nieuwsberichten of beursinfo). Die informatie rolt over het scherm als het toestel inactief is. Heel praktisch wanneer u al een kwartier aan de telefoon hangt (www.modeeleven.com).

Allerlei gadgets. Er zijn zelfs screensavers die in real time schaakpartijen weergeven (www.instantchess.com). En dan is er natuurlijk nog het onvermijdelijke aquarium (www.encoresoftware.com, www.3planesoft.com) of het persoonlijke fotoalbum (www.vsoft.fr).

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content