Schuldenvrij, met dank aan Stijn

Banken kijken naar balansen, ook van hun leveranciers. Dus zag het er slecht uit voor Vasco een jaar geleden, toen Jan Valcke er de leiding overnam.

“‘s Morgens om 6.00 uur begin je met Sidney, dan volgt Singapore. ‘s Avonds eindig je met de VS. En dan ben je moe. Dat heb ik wel wat onderschat,” zucht president en chief operational officer JanValcke van Vasco Data Security in Wemmel.

De resultaten houden hem sterk. Vasco maakt operationeel opnieuw winst. De omzet ligt 20 % hoger dan vorig jaar, de kosten 18 % lager. Het bedrijf ging van 19 miljoen dollar schuld naar nagenoeg schuldenvrij. Er zijn tien vacatures. En vooral: weg zijn de dagelijkse telefoontjes van klanten over de financiën.

Op 22 november 2002 ging topman Mario Houthooft weg. Referentieaandeelhouder KenHunt nam de titel van chief executive officer over. Jan Valcke kreeg de operationele leiding. “Dezelfde dag nog schrap je die onkosten,” zegt hij. “En het volgende moment staan daar de banken en de eigenaars van het gebouw. We vliegen nu met goedkopetarievenmaatschappijen en zeker niet meer in business class. De hotelniveaus zijn aan banden gelegd en we hebben nog maar één brochure, de rest staat on line.”

Om aan cash te raken, onderhandelde Jan Valcke met grote klanten nieuwe volumedeals, met gunstige prijzen en leveringsvoorwaarden, máár met een voorschot.

Vasco plooide zich terug op zijn hoofdproduct, de Digipass. Dat is een token – het sleutelhangermodel is populair – dat een code genereert die wordt ingetikt voor authentificatie. In mei ging het tien miljoenste exemplaar de deur uit. E-bankieren blijft driekwart van de omzet.

“We hebben nieuwe klanten gewonnen in landen waar we maar weinig volume draaiden – Italië, Griekenland, Engeland, Duitsland, Thailand.” Daarnaast heeft Vasco nu in 63 landen distributeurs die de Digipass verkopen aan netwerkbeveiligingsbedrijven. Gebruik in business-to-business e-handel groeit. November bracht een contract met Barclaycard en MasterCard voor toepassing van de Digipass bij chipkaarten voor e-shopping.

Valckes grootste meevaller was de converteerbare lening van 15 miljoen dollar aan Ubizen, die in juni 2004 had moeten worden terugbetaald “De koers was 60 cent, Ubizen zou 15 tot 20 miljoen aandelen krijgen, een totale verwatering,” zegt Valcke. Gelukkig liet Ubizen-topman Stijn Bijnens zich in januari in De Tijd ontvallen dat Ubizen “niet langer geïnteresseerd was in de overname van een pure productenleverancier”. “In april-mei heb ik hem toen opgebeld: kunnen we daar eens over praten?” “Daarna ging het heel vlug. We hadden een deal, maar die moest nog naar de advocaten. Die namen daar drie weken voor. Tegen die tijd was de koers van ons aandeel van 2 dollar naar 3 dollar gestegen. We moesten bijna herbeginnen,” lacht Valcke.

Ubizen nam genoegen met 4 miljoen dollar cash en 2 miljoen aandelen. Een kapitaalverhoging van 8 miljoen dollar in september liet toe om de rest van de schulden – onder meer aan Dexia – terug te betalen. Nieuwe verkoopkantoren worden onder meer in Oost-Europa en Turkije geopend.

Maar het werk is niet af. “Alle vestigingen zitten nog niet op één lijn,” zegt Valcke. “In België kan je veel met boerenverstand oplossen, maar in Boston moet je dat uitschrijven in regeltjes. En Australië is 25 uur vliegen.”

“Maar ik ben toch niet opnieuw beginnen roken,” lacht hij.

B.L.

“En het volgende moment staan daar de banken en de eigenaars van het gebouw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content