Schuilen voor de bliksem

De zomer was vroeg in het land. En brengt kans op hevig onweer mee. Uitkijken op de golfbaan, dus. Want ook daar kan de bliksem inslaan.

Neen, u zou eigenlijk nooit mogen klagen over agressieve marshalls die u aanmanen om sneller te spelen. Iedere ervaren golfspeler weet dat marshalls alleen de tanden laten zien als er een risico op blikseminslag is. Dan grijpen ze in. Een speler die van plan is om de bal nog te slaan, of zelfs om die gewoon op te rapen in plaats van snel naar het clubhouse te hollen nadat de sirene al is gaan loeien, neemt risico’s. Golf is nu eenmaal de sport die het meest is blootgesteld aan de bliksem. Golfers lopen immers onder de blote hemel, bovendien heel vaak met een metalen club in de hand. En alsof dat niet volstaat, zijn er ook nog eens bomen en water in de buurt, die de bliksem aantrekken. De cijfers zijn trouwens heel duidelijk: van alle bliksemslachtoffers in de geschiedenis van de Verenigde Staten kwamen er 20 % om het leven op de golfbaan.

Ook topspelers bleven niet gespaard. Zoals de Amerikanen Lee Trevino en Fred Couples, of de Zuid-Afrikaan Retief Goosen en de Engelsman Tony Jacklin. Ze overleefden het allemaal. Trevino (twee keer de British gewonnen, twee keer de US Open en twee keer de US PGA tussen 1968 en 1984) maakte er later zelfs grapjes over. Zoals: “Ik had die dag beter een ijzeren één in de handen gehad. Zelfs God was niet in staat geweest om die te raken…” Trevino werd zelfs twee keer door de bliksem geraakt. En overleefde het twee keer, wat eigenlijk een mirakel is. De tweede keer, in 1975, ging de bliksem helemaal door hem heen: naar binnen via een arm en er via de rug uit. De Amerikaan moest zich laten opereren om de schade aan de wervelkolom en zenuwbanen te herstellen. Een jaar later speelde hij opnieuw en bouwde hij voort aan een leuke carrière.

Couples, Trevino of Jacklin hielden allen relatief lichte letsels over aan de bliksem, zoals littekens, hartritmestoornissen en hoorproblemen. Een detail in vergelijking met de spelers die het niet overleefden of een serieuze handicap voor het leven opliepen. Een blikseminslag kan zo’n hevige schok veroorzaken, dat het hart stilvalt. Terwijl gouden juwelen gewoon kunnen smelten en in de huid vastbranden. In 1991, tijdens de US Open op de golfbaan van Hazeltine National bij Minneapolis, kwamen 40.000 mensen in levensgevaar. Tijdens een ongewoon hevig onweer gingen ze schuilen onder de bomen. De bliksem sloeg in op een treurwilg en raakte zes mensen, van wie één op slag dood was. Om maar te zeggen: wees op uw hoede voor de bliksem als u straks gaat golfen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content