School wordt residentieel complex

Scholen verhuizen, scholen fuseren, scholen ruilen hun gedateerde infrastructuur voor nieuwe eigentijdse gebouwen. Maar wat met de uitgerangeerde schoolcomplexen? Herbestemming is een optie. Dat demonstreert bouwbedrijf en projectontwikkelaar Vooruitzicht met het project Mère Jeanne aan de Antwerpse Tabakvest.

Mère Jeanne was een naam en een instituut in het Antwerpse. Na de fusie in 1998 van deze meisjesschool met het Sint-Lievenscollege verhuisden enkele afdelingen naar andere locaties. Het schoolcomplex werd zo wel erg groot voor de achter- gebleven beroepsafdeling en dat terwijl de instandhoudingkosten voor het 19de-eeuwse pand bleven oplopen. In juni 2006 vond er de laatste proclamatie plaatst, het complex was dan al eigendom van Vooruitzicht.

“De eerste confrontatie was zeer merkwaardig”, herinnert architect Peter Leroy van Stramien zich. “Ik was al wel enkele keren voorbij de schoolpoort gelopen, maar je weet niet wat erachter ligt. De school neemt bijna een volledig blok in, midden in de stad … dat is toch wel uniek. Het is er ook opvallend rustig voor zo’n centrale ligging. Dat zijn natuurlijk troeven voor een residentieel project. Maar ook de gebouwen zelf geven een meerwaarde: het karakter van die baksteenarchitectuur, de ruimte door die speelplaats. Er was meteen een consensus dat we de schoolsfeer maximaal zouden bewaren: zo weinig mogelijk weghalen en ook niet te veel toevoegen. Op de binnenplaats leggen we opnieuw betonnen tegels, kwestie van het speelplaatsgevoel te behouden.”

In het oude schoolcomplex komen 37 wooneenheden, een mix van woningen en appartementen. De oude turnzaal en de voormalige kapel worden heringericht als lofts. De oplevering is gepland voor eind 2008, het project is al volledig verkocht.

Is dit een eenvoudig project? “We hebben geen enkel destructief vooronderzoek kunnen doen, waardoor we wel eens voor verrassingen kwamen te staan”, zegt projectcoördinator Werner Wouters. “Maar onoverkomelijke problemen zijn we niet tegengekomen. Zo’n residentieel project midden in de stad heeft natuurlijk nood aan parkeerruimte; er komt een parking onder de vroegere speelplaats.” En is het voor herhaling vatbaar? “Dit kan niet op iedere ligging”, antwoordt Wouters. “En het schoolgebouw moet toch wat karakter hebben. De strengere energieprestatienormen maken het er ook niet gemakkelijker op. Maar dat geldt voor elke renovatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content