Schone schoener

“Doch in zijn hart verweg boven anderen zaligst de man die Door bruidsgaven het wint en u voert als vrouw in zijn woning ! Want nog nimmer ik zag zoo’n sterveling onder mijn oogen, Zij het een man of een vrouw, en verbazen mij houdt bij den aanblik.”

Odysseus kon er maar niet genoeg van krijgen, en met hem Homeros. In lyrische verzen, op het ritme van de Griekse hexameter, bezingt de Griekse schrijver de charme van Nausikaä, dochter van de koning der Phaiaken, Alkinoös. Zelfs de stoere held uit de Odyssea smelt bij het aanschouwen van zoveel schoonheid, wanneer hij als schipbreukeling gestrand door haar liefdevol verzorgd wordt.

“Als ik verbaasd u, vrouwe, bewonder, en schrikkelijk schroom ik

Dat ik uw knieën beroer, maar nijpende nood overkomt mij.”

Bijna 3000 jaar na Homeros gaf Nausikaä haar naam aan een schip. Het is niet zomaar een schip, maar een gracieuze driemast schoener die de oceanen trotseert. De West-Vlaamse textielhandelaar Jean-Pol Dheedene werd op haar verliefd toen hij bij het kantelen der jaren op zoek ging naar andere horizonten. De geschiedenis herhaalde zich ei zo na, want Dheedene leed bijna schipbreuk na een hachelijk (financieel) avontuur in Polen. Maar hij redde zich uit de nood en vandaag de dag is Nausikaä weer de prachtige prinses van weleer, klaar om met haar geliefden in zee te gaan.

Er was eens

een zakenman die plots besefte dat hij zijn leven voorbij leefde. “Toen mijn zoon me kwam vertellen dat hij op kot ging in Gent, kon ik mijn oren niet geloven. Zijn jeugd was voorbij gevlogen zonder dat ik er aandacht voor gehad had”, vertelt de baardige kapitein. In 1989 stond hij toevallig aan de toog met een ‘makelaar in bedrijven’ en hij zei dat hij zijn zaak van de hand zou doen als hij een fatsoenlijk voorstel kreeg. Het was niet meer dan een lapsus. Maar een maand later veranderde het bloeiende Deerlijks Fluweelveredelingsbedrijf wel mooi van eigenaar. Dheedene, die af en toe eens de zeilen gehesen had, kocht voor 600.000 frank een romp (een casco in scheepstermen) die in een Antwerps droogdok lag te roesten. In een vorig leven heette ze Vanessa, geboren 1954 in Oost-Duitsland, en een gedegen ijslandvaarder. Vanessa werd omgedoopt tot Nausikaä. Maar dan begon de calvarietocht. Het schip zou in Polen herbouwd worden voor 14 miljoen, al gauw werd het 22 miljoen, vervolgens werd het door de bouwers weer afgebroken om de onderdelen een tweede keer aan de eigenaar te kunnen verkopen, uiteindelijk belandde het bij de Poolse marine en moest het door de eigenaar worden ‘ontvoerd’. Alle werken werden later nog eens overgedaan door vader en zoon Dheedene (inmiddels afgestudeerd als industrieel ingenieur) zelf. Om een lang verhaal kort te maken : het heeft ca 40 miljoen gekost eer Nausikaä weer haar naam eer kon aandoen. De opbrengst van de zaak en de spaarpot werden opgeofferd aan de veeleisende prinses.

De laatste

verwezenlijking was de bouw van 18 kajuiten in het ruimen van het schip. Vanaf deze maand kan Nausikaä 36 passagiers verwennen op meerdaagse zeetochten. Werd het schip vroeger vooral aangewend voor events, recepties, trouwpartijen, korte plezierreisjes ; dan kiest Nausikaä vanaf vandaag resoluut voor de zee. Naast de driedaagse gastronomische cruise Antwerpen-Zeeland-Antwerpen, zal Nausikaä ook een veertiendaagse zeiltocht maken naar de Noorse fjorden (29/6 tot 14/7). In de winter steekt het schip de Atlantische Oceaan over, richting Caraïben. De overtocht duurt 5 weken : liefhebbers kunnen mee aan kostprijs. Van 8 december tot 15 april vaart Nausikaä langs eilanden als Saba, St.-Eustache, St.-Barthélemy, St.-Maarten, Barbados, Antigua… Men kan kiezen voor een programma van één of twee weken. Het schip is ideaal uitgerust voor diepzeeduikers. Bovendien zal het vergezeld worden van een jacht, zodat sommigen bijvoorbeeld een eiland kunnen bezoeken, wanneer anderen duiken. De Caribische cruises worden gecommercialiseerd door Aqua Tours, een touroperator die gespecialiseerd is in duikvakanties.

Nausikaä is vanaf nu helemaal zeewaardig. Kapitein Jean-Pol droomt al van een reis rond de wereld. Een schoener is daar uitstekend voor geschikt. Het is een langsgetuigd schip, dat wil zeggen : alle zeilen lopen evenwijdig met de lengteas van het schip. Dus kan de boot zeer goed tegen de wind varen. Met de neus in de wind dus. Nausikaä heeft trouwens een opvallend Griekse neus : een boegspriet die er best wezen mag. De rest van haar lichaam moet u zelf maar ontdekken…

“Smeeken, gebiedster, u doe ‘k… Wat zijt ge, een godin of een stervling ?…

Zijt van de goden gij éen, die ‘t ruim van den hemel bewonen,

Dan vergelijk ik naast u bij Artemis, dochter van grooten

Zeus, in uw uiterlijk schoon en uw grootte en uw rijzigen wasdom.”

Info over Nausikaä : Walk About, Waregemstraat 50 a, 8540 Deerlijk. Tel : (075) 72.13.82.Nausikaä is in al haar glorie te bewonderen op Stijl ’97, de beurs voor Huis en Tuin, van 30 april t/m 4 mei, in de Portival Hallen aan de Scheldekaaien te Antwerpen. Voor 350 fr. kan men een tochtje op de Schelde maken. Info : (03) 605.62.32.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content