Schilderende smid

In het Gemeentemuseum in Den Haag loopt een boeiende tentoonstelling over de Spaanse kunstenaar Julio Gonzalez en zijn artistieke entourage. De bekendste persoon in zijn omgeving was Pablo Picasso. Tussen het werk van beide landgenoten zijn sterke verbanden. Hun samenwerking startte in 1928, toen Picasso Gonzalez hulp vroeg bij de creatie van een metalen sculptuur. Julio Gonzalez was toen al vrij bekend met zijn speelse creaties in metaal.

Hij leerde metaalbewerking in het atelier van zijn vader in Barcelona, waar Picasso woonde. Gonzalez koos toch voor een andere weg: hij werd kunstschilder, maar werkte na zijn uren nog als metaalbewerker. Door de samenwerking met Picasso kreeg zijn vrije werk een artistieke stroomstoot die hem richting de avant-garde duwde. Omgekeerd slaagde Gonzalez erin Picasso’s tweedimensionale ideeën ruimtelijk te vertalen.

De vriendschap en de kruisbestuiving tussen beide kunstenaars is het voorwerp van de kleine, maar fijne tentoonstelling in Den Haag, waarvoor twintig werken van Picasso afreisden naar het Gemeentemuseum.

Gonzalez, Picasso en vrienden, tot 2 april in het Gemeentemuseum van Den Haag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content