SCHERMEN MET BEELDEN

Deze week wordt in Australië het grootste mobiele reuzenscherm ter wereld in gebruik genomen. Het Torhoutse Lorrymage zorgde voor de constructie.

Op vier Australische paardenrenbanen hoeven verwoede gokkers voortaan geen verrekijkers meer bij zich te hebben. De renbanen zijn vanaf deze week uitgerust met een reuzenscherm van 65 vierkante meter. Half juli werd de laatste hand gelegd aan de constructie, deze week doorstaat ze de vuurproef in Australië. De bvba Lorrymage Technologies uit Torhout leverde het grootste mobiele reuzenscherm ter wereld aan de Australische organisator van paardenraces Victorian Race Corporation, die de vier renbanen beheert.

Voor zaakvoerder Frederic Opsomer van Lorrymage Technologies is het het zoveelste visitekaartje op rij. In september ’95 startte deze 31-jarige autodidact in elektronica Lorrymage. Het Torhoutse bedrijf maakt indoor en outdoor reuzenschermen. Het eerste boekjaar hoopt Opsomer af te sluiten met een omzet van 35 miljoen. Gemaakt door drie werknemers.

Lorrymage ontwikkelde in zijn eerste jaar al reuzenschermen voor de Olympische Spelen in Atlanta, concerten met de Rolling Stones en U2. De expertise voor zijn zaak bouwde Opsomer de voorbije jaren op. “Ik werkte voor het bedrijf Video Image Processing ( VIP), dat reuzenschermen verhuurt. Maar al vlug merkten we dat het materiaal niet goed genoeg was. We zijn dan zelf begonnen met de ontwikkeling van schermen. VIP bestaat vandaag nog, maar de schermen die het verhuurt, komen bijna uitsluitend van ons.”

Reuzenschermen ontwikkelen, is een zeer kapitaalintensieve activiteit. Eén vierkante meter scherm kost 1,3 miljoen frank. Het bedrijfje Lorrymage kan zo’n investeringen niet aan. De klant koopt daarom eigenhandig het elektronikamateriaal van reuzen als Pioneer, Sony of General Electric en levert dat vervolgens aan Lorrymage. Deze onderneming zorgt vervolgens voor de constructie via voorschotten en tussentijdse betalingen. Uiteindelijk worden de reuzenschermen door de elektronicagiganten aan de eindbestemmeling geleverd. “Elk scherm is eenmalig. Massaproductie is onmogelijk. Het productie-apparaat van een elektronicareus leent zich dus niet tot de aanmaak van reuzenschermen.”

Lorrymage levert voorlopig alleen in verre continenten. De markt van de reuzenschermen kent een jaarlijkse groei van 15 %. In de Verenigde Staten heeft elk stadion een reuzenscherm, maar in Europa is deze attractie nog niet ingeburgerd. “Mijn markt is de wereld,” aldus Opsomer. Vooral de kapitaalintensieve rock’n roll-markt wil Lorrymage in de toekomst bewerken. Budgetten van 100 miljoen frank zijn daar immers geen uitzondering.

FREDERIC OPSOMER (LORRYMAGE) Het productie-apparaat van elektronicareuzen is niet geschikt om reuzenschermen aan te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content