‘Scharniermoment voor het mededingingsbeleid’

WIE

Karel Bourgeois (40)

IS

Partner bij het advocatenkantoor Crowell & Moring (C&M)

WAS

“Na mijn rechtenstudie aan de KU Leuven behaalde ik een Master of Laws aan de Universiteit van Chicago”, vertelt Bourgeois. “In Leuven had ik al een passie voor Europees recht ontwikkeld, en voor het mededingingsrecht in het bijzonder. In Chicago kreeg ik helemaal de smaak van antitrust te pakken. Barack Obama doceerde er toen nog aan de rechtenfaculteit. Meer dan vijftien jaar stond ik bij Allen & Overy Belgische en internationale bedrijven bij in procedures over concentratiecontrole en kartelvorming, vooral voor de Europese Commissie en de Belgische Mededingingsautoriteit.”

WIL

“CM heeft een uitmuntende reputatie en beschikt onder meer over een bloeiende praktijk in het mededingingsrecht”, zegt Bourgeois. “Het is mijn ambitie die verder uit te bouwen met mijn ervaring en expertise. C&M combineert een sterk internationaal netwerk met een lokaal verankerde praktijk en treedt zowel op voor multinationals, kmo’s als publieke instellingen. Dat spreekt mij aan.”

“Mijn overstap komt op een scharniermoment voor de ontwikkeling van het mededingingsbeleid. Mededingingsautoriteiten staan op het punt de beteugeling van mededingingsbeperkende praktijken aan te scherpen, onder meer in de digitale sector. De crisis leidt ook tot meer strategische fusies en overnames en een nooit geziene behoefte aan staatssteun. De digitale en de groene transitie, twee speerpunten van het EU-beleid in de komende jaren, zullen ook gepaard gaan met overheidssteun. De screening van directe buitenlandse investeringen zal eveneens voor steeds meer bedrijven van belang zijn. Die ontwikkelingen houden risico’s in, maar zullen ook kansen scheppen.”

VRIJE TIJD

“Lopen, tennis en literatuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content