SCHAALGROOTTE

Voor diplomaat.

Dirk Boogmans (43 j.) praat zacht en respecteert mensen. De nieuwe topman van de Groep CFE is een geboren diplomaat, die dat niet laat verworden tot onbeslistheid. Hij was de eerste burgerlijk ingenieur die de Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) aanwierf als investeringsmanager. De overheidsinstelling had in die periode – 1981 – een volstort kapitaal van 200 miljoen frank. Borrelgeld.

Na zeventien jaar stapt Boogmans over naar zijn oorspronkelijke vakgebied: bouwkunde. Waar ligt zijn motivatie? De schaalvergroting (Gimv-portefeuille 19 miljard frank, CFE-omzet 26 miljard frank), de grotere verantwoordelijkheid en de kans om een establishmentbedrijf met een Franstalige traditie tot aan de top te openen voor alle Belgen, ook de Vlamingen. Hij zegt: “Aan een veertiger die nog veel te bewijzen heeft, geef je niet de geheime agenda om een bedrijf op te smukken en te verkopen.”

Dirk Boogmans heeft een neus en belangstelling voor technologische en industriële dossiers. Dat bewees hij door zijn belangrijke rol – naast Jean-Claude Deschamps – bij de start van de Vlaamse chipsfabriek Mietec. Een eerste wapenfeit van de jonge ingenieur. Later volgden, nadat Gerard Van Acker de Gimv hierin betrok en aanporde, de biotechnologische activiteiten. Ook was de huidige CFE-topman met Guido De Clercq direct betrokken bij de start, de strategie en de contacten van Telenet, het Vlaamse telecombedrijf. Als oud-student van de VUB militeerde hij bij de SP-Jongeren en deze achtergrond hielp hem in de Telenet-episode bij zijn gesprekken met de intercommunales (partners in Telenet). Een meerderheid van de Belgische aandeelhouders was op een bepaald ogenblik gewonnen om het algemeen directeurschap van Telenet aan te bieden aan Dirk Boogmans.

Ingenieur Boogmans bouwde het internationale net van de Gimv uit en legde onder meer de contacten met Alta Berkeley (Europa), Oxford Biosciences (VS) en Pacven Walden (Azië). Persoonlijke relaties zijn bij het netwerken in het risicokapitaal uiterst belangrijk. Dirk Boogmans heeft talent voor het creëren van goede betrekkingen. Hij haalde midden de jaren tachtig een MBA aan de EH Leuven en schreef als eindwerk een analyse over het risicokapitaal die uitgegeven werd door de Gimv (“Venture Capital, een analyse van het verschijnsel”). Een Belgische primeur. In dat boek beklemtoont Dirk Boogmans het credo van de persoonlijke contacten.

Dirk Boogmans werd de kroonprins van Gerard Van Acker genoemd. Qua ervaring waren daar redenen voor: hij deed corporate investment-werk voor de financier, kende het risicokapitaal, was projectleider en legde zich in zijn laatste fase toe op de strategische ontwikkeling van de Gimv. Zoals Gerard Van Acker heeft hij een socialistische achtergrond, gemengd met veel pragmatiek. Zijn aanwerving werd gescreend door een pluralistisch comité, slechts nadien bleek dat hij actief was geweest als SP-militant. Een vriend: “Dirk is een harde werker, kan de fasen van een project overzien en is methodisch, zonder starheid.”

FCr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content