SAP in mooie vormen

Nu vele bedrijven het einde beginnen te zien van hun eerste ERP-implementatie, kan de aandacht gaan naar de afwerking. De output bijvoorbeeld.

Software voor geïntegreerd bedrijfsbeheer, de zogenaamde Enterprise Resource Planning (ERP), staat niet bovenaan de hitlijst van gebruiksvriendelijke programma’s. Onder meer een goed leesbare, mooie output, is niet bepaald een topprioriteit. Dat creëert dan weer een niche waarin een paar dozijn partners van giganten als BaaN, Oracle, SAP, Peoplesoft of JD Edwards een broodwinning kunnen vinden. Ondernemingen besteden fortuinen aan hun corporate identity, waarom dan facturen, bestelbons, faxen en andere output stiefmoederlijk behandelen? Een aantal van die bedrijven is volop over de grenzen aan het prospecteren.

Het Amerikaanse StreamServe, pas in 1995 opgericht, levert moderne, component-gebaseerde software, is al actief in de buurlanden en telt Europese multinationals als Ericsson, ABB en Siemens als klant.

Optio Software, vooral sterk in de gezondheidszorg, werkt in België via CW Consulting.

AFP Technology, met FormScape, won eerder dit jaar Kärcher Benelux als klant met een toepassing voor het printen van facturen.

Het al wat oudere Cypress Corporation (sterk in het Unisys-universum, onder meer bij de BBL) levert outputmanagement in het kader van globale documentbeheersystemen.

Het ook al Amerikaanse JetForm Corporation gaat met zijn omvattende productensuite volop de “e-process”-toer op, onder meer met de XML-standaard (zie Trends van vorige week, blz. 102).

Keos.

In Waasmunster tenslotte, om het bij enkele voorbeelden te houden, is Keos aan de slag gegaan, een driemansbedrijf dat LibertySoft vermarkt, een oplossing van het Duitse Detec met een 400-tal referenties, vooral onder Duitstalige SAP R/3 klanten ( Audi, BMW, BASF, Oostenrijkse spoorwegen). Detec, 45 medewerkers, verwacht dit jaar een omzet van 216 miljoen frank.

Zoals andere uit de opsomming gebruikt LibertySoft visuele (“wysiwyg”) tools om de layout van je document op het scherm te ontwerpen. Wijzigen kan zonder de applicatie te veranderen en de outputmogelijkheden zijn veelzijdig. LibertySoft kan worden geïntegreerd in standaard spool systemen, in document management oplossingen en in elektronische communicatiesystemen. Al blijken bestaande Keos-klanten, zoals Chaudfontaine en het Luxemburgse Elco (airco, diepvriezers voor winkels) zich momenteel te beperken tot het afdrukken van facturen. “Het product is flexibel”? verzekert Alain Couniot, projectleider bij Siemens Business Services en verantwoordelijk voor de implementatie van het Customer Care en Billing System bij telecomprovider Codenet uit de Tractebelgroep. “LibertySoft maakt het mogelijk om desnoods één lay-out per soort document en per klant te creëren.”

Ook Luc Devos, IT-manager van Deceuninck Plastics te Roeselare is gecharmeerd, al heeft hij het product nog niet in huis gehaald. Keos mikt in België op de 450 SAP en BaaN klanten en op bedrijven die veel externe documenten uitsturen en voor wie het corporate image belangrijk is.

Over de gebruiksvriendelijkheid – toch één van de redenen om dit soort pakketten te gebruiken, en niet de tools van de ERP-fabrikanten zelf – zijn de meningen meer genuanceerd. IT-medewerkers met een programmeerachtergrond hebben er blijkbaar minder moeite mee. IT-medewerker Jef Slegers van Chaudfontaine: “Tijdens de training krijg je enkel de concepten mee. Het komt erop aan om nadien zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen.”

En de prijs? Marc Smet, managing director van Keos: “Vijfhonderdduizend frank voor een standaardinstallatie, waarmee je de geformatteerde documenten kunt verzenden naar 16 verschillende printers. De implementatie duurt één dag. Daarnaast betaal je 40.000 frank per mandag voor de ontwikkeling van de document lay-outs.” Wie dat liever zelf doet, kan een vijfdaagse opleiding volgen, die forfaitair 120.000 frank kost. Voor wie dit duur vindt, heeft Keos een ijzersterk argument: aangename, leesbare documenten dragen bij tot de interne aanvaarding van uw ERP-project…

GB/BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content