Samen kunstenaar

Voor het project Re-Art werkten veertien Vlaamse ondernemers samen met een kunstenaar. “Kunstenaars geven ons bedrijf zuurstof en inspiratie.”

” Dit kunstproject is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen”, lacht Tanguy Van Quickenborne, de initiatiefnemer van Re-Art. Hij daagde enkele ondernemers uit om rond de tafel te zitten met kunstenaars. De achterliggende gedachte: artiesten denken anders dan ondernemers. “Als je hen samenbrengt, kan dat resulteren in unieke kunstwerken, die voor beide partijen een hefboom kunnen zijn”, aldus Van Quickenborne. Hij vond veertien ondernemers die bereid waren samen te werken met een kunstenaar. De werken die daaruit voortkwamen, worden op 25 september door Sotheby’s geveild voor het goede doel.

Van Quickenborne leidt het natuursteenbedrijf Van den Weghe uit Zulte. In kunstkringen staat hij bekend als een verzamelaar van hedendaagse kunst en als lid van de raad van bestuur van het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. Sinds hij Van den Weghe leidt, positioneert het bedrijf zich als natuursteenspecialist voor luxueuze architectuurprojecten in binnen- en buitenland. Ook kunstenaars en designers — onder wie Muller Van Severen en Michael Verheyden — kloppen geregeld bij hem aan voor exclusieve marmersoorten.

Breder concept

Tanguy en zijn medewerker Alain Van Betsbrugge gingen eerst te rade in hun netwerk van ondernemers die ook actief zijn in de kunstwereld. “Eerst was het de bedoeling dat kunstenaars met marmer of natuursteen aan de slag zouden gaan. Maar door mijn idee te lanceren bij Yves Taillieu, de CEO van het interieurbedrijf Orac, verbreedde het concept. Zo kwamen we terecht bij enkele andere ondernemers uit de regio, zoals de verzekeraar Concordia, de kledingproducent Bel&Bo, het maatwerkbedrijf Obumex en de ramen- en deurenspecialist Engels. Voorwaarde was dat de bedrijfsleiders voeling hebben met kunst. Vervolgens nodigden we enkele Belgische kunstenaars uit om nieuw werk te maken in nauwe samenwerking met de bedrijven.” Andere deelnemende ondernemingen zijn Allaert, Boss Paints, Cras, Durlet, Dusselier, Flanders Meat Group, Lecot en Neon Elite.

Voormalig galeriehouder Jan Hoet jr. is de curator van het project. Hij selecteerde een twintigtal hedendaagse Belgische kunstenaars. Dat zijn niet van de minste: onder meer Koen Vanmechelen, Kris Martin, Peter De Meyer, Leon Vranken, Maarten Van den Eynde, Gert Robijns, Joris Van de Moortel en Mat-thieu Ronsse werkten mee. “We contacteerden hen meestal rechtstreeks”, zegt Van Quickenborne. “Zij kwamen op bedrijfsbezoek en onderzochten op welke manier ze met de ondernemingen konden samenwerken. Sommigen werkten samen met één firma, andere met meerdere tegelijk.”

Magazijnrekken

Kunstenaar Rein Dufait bezocht Bel&Bo, het kledingbedrijf van Michel Delfosse, die eveneens een groot kunstverzamelaar is. “Rein Dufait passeerde eerst langs enkele van onze winkels, waar hij kledingstukken selecteerde. Daar maakte hij een kunstwerk mee”, aldus Delfosse. “Herman van Ingelgem maakte zijn werk The Visitor met magazijnrekken die hij in onze hangar vond. De samenwerking was erg boeiend, zowel voor het bedrijf als voor de kunstenaar. Ik vond Re-Art bovendien interessant omdat ik op die manier andere bedrijfsleiders leerde kennen in de regio. De vergaderingen van Re-Art vonden telkens plaats in de gebouwen van een andere firma. Ons netwerk breidde zich dus vanzelf uit.”

Out of the box

Ook Obumex, de maatwerkspecialist en keukenbouwer in Staden, hing zijn karretje aan Re-Art. CEO Geert Ostyn is zelf een kunstverzamelaar, zijn zoon Thomas kocht onlangs zijn eerste kunstwerk: een glazen biechtstoel van de Gentenaar Stanislas Lahaut. “Voor de veiling maken Lahaut en Obumex samen een nieuw werk. Het werd een huis, gemaakt van donker hout. Het lijkt of de buitenkant verbrand is. De binnenkant bekleedden we helemaal met roodkoper. Dat geeft een heel mooie gloed. Vooraan is er zelfs een klein kijkgaatje”, vertelt Thomas Ostyn.

“Ik gaf Stanislas eerst een rondleiding in de zaak en in het atelier. Daarna gingen we samen aan de slag. Het kunstwerk Sorry, I Let You Alone in the Dark werd nachtwerk, maar het was de inspanning waard. Nee, we doen dit niet als imagostunt of uit commerciële beweegredenen. Het verhaal klopte gewoon: Stanis-las focust net als Obumex op nobele materialen. Voor ons was het een verademing om samen te werken met een kunstenaar. We konden samen helemaal out of the box denken en iets realiseren wat we anders nooit zouden maken. Als bedrijf zijn we voortdurend op zoek naar ideeën. Kunstenaars geven ons bedrijf zuurstof en inspiratie.”

Geert Ostyn knikt. “Het was ook leuk om met de andere ondernemers eens op een andere manier contact te hebben. We kennen elkaar wel, maar we zien elkaar niet veel.”

Sterke kunst

Een kruisbestuiving tussen ondernemers en kunstenaars is niet helemaal nieuw. Re-Art doet bijvoorbeeld denken aan 5×5: een initiatief van Designregio Kortrijk dat West-Vlaamse bedrijven koppelt aan productdesigners. Samen ontwikkelen ze een innovatief product met een aantrekkelijk design. Ook het project Arteconomy van Julie Vandenbroucke, die kunstenaars koppelt aan bedrijven, zit in die lijn. Zowel het dynamische samenwerkingsproces als het afgewerkte product zijn voor het bedrijf én de kunstenaar leerrijk.

“Maar geslaagde samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en hedendaagse kunst zijn zeldzaam”, aldus Van Quickenborne. “Bovendien zijn ze vaak te commercieel van insteek, zodat er geen sterke kunst uit voortvloeit. Dat is een gemiste kans voor de kunstenaars en voor de ondernemingen.”

De Re-Art-veiling vind plaats op 25 september om 19 in het Oude Klooster, Sint Walburgastraat 13 in Oudenaarde. Tot dan loopt een tentoonstelling van de kunstwerken.

THIJS DEMEULEMEESTER

“Geslaagde samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en hedendaagse kunst zijn zeldzaam”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content