Samen flexibel

Vijf beheerders zijn ieder verantwoordelijk voor een deel van het flexibele fonds Capital Group Global Allocation.

Capital Group, dat meer dan 1500 miljard dollar beheert, is een van de grootste en oudste Amerikaanse vermogensbeheerders. De groep uit Californië is eigendom van haar medewerkers. Ze heeft kantoren in Frankfurt, Madrid, Milaan, Zurich en Luxemburg, maar ook in Peking, Hongkong, Mumbai, Singapore en Tokio. Capital Group is een van de belangrijkste spelers in flexibel beheer, met meer dan 370 miljard dollar aan activa.

De Amerikaanse versie van het flexibele fonds Capital Group Global Allocation beheert meer dan 18 miljard dollar, de Luxemburgse versie 250 miljoen dollar. Het product wordt op een bijzondere manier beheerd. De portefeuille is verdeeld over vijf beheerders, die gemiddeld meer dan twintig jaar ervaring hebben bij Capital Group. Drie beheerders die vooral op de beurzen beleggen, beheren ieder 25 procent. Twee beheerders die zich richten op de obligatiemarkten, zijn verantwoordelijk voor 12,5 procent.

“Iedere beheerder heeft een doelstelling. De posities van het fonds zijn een samenvoeging van hun beleggingsfilosofie”, zegt Julie Dickson, investment specialist bij Capital Group. “Op lange termijn is het niet efficiënt te switchen tussen aandelen en obligaties vanwege de transactiekosten. De beheerders beleggen gemiddeld 60 procent van de portefeuille in aandelen en 40 procent in obligaties. Ze kunnen profiteren van de groeiperiodes op de aandelenmarkten en ze zijn tegelijk beschermd als de beurzen volatieler worden. Het is een product voor de lange termijn, waarmee cliënten kunnen beleggen voor hun pensioen of sparen voor de studie van hun kinderen.”

Geen complexe zaken

“Dit product biedt geen complexe zaken aan. De beheerders houden zich niet bezig met tactische allocaties, maar focussen op de lange termijn, uitgaand van fundamenteel onderzoek, zonder hun toevlucht te nemen tot exotische derivaten. Door de combinatie van de verschillende filosofieën kunnen we prestaties neerzetten die stabiel blijven op lange termijn”, aldus Dickson.

Een van de aandelenbeheerders zal bijvoorbeeld meer inzetten op defensieve groeiwaarden, terwijl een andere de voorkeur geeft aan een meer geconcentreerde portefeuille. “Slechts 30 procent van de aandelen overlapt. Dat toont aan dat hun strategie sterk uiteenloopt”, weet Dickson. De beheerders van de aandelenportefeuilles kunnen ook beleggen in highyieldobligaties, “afhankelijk van de waarderingen van die twee activa”.

Lange termijn

Een ander bijzonder kenmerk van het fonds is het beloningssysteem van de beheerders. De prestaties over een periode van acht jaar wegen daarin zwaarder dan die op korte termijn. “Zo willen we onze beheerders aanmoedigen naar de lange termijn te kijken en geen vertrouwen te verliezen als de portefeuille enkele kwartalen minder rendeert. De rotatie van de aandelenportefeuilles bedraagt minder dan 10 procent. Dat toont aan dat de beheerders kortetermijnbewegingen op de markten doorgaans aan zich voorbij laten gaan.”

De rotatiegraad in de obligatieportefeuilles is wel groter. De beheerders kunnen ook beleggen in obligaties uit de opkomende landen. “Ze beschikken over een zekere vrijheid en hebben tijd om fouten te corrigeren”, aldus Dickson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content