Sam Sabbe aan de slag bij Ecuphar

Sam Sabbe, die in september onverwacht opstapte bij Omega Pharma, ging na een mini- sabbatical alweer aan de slag. Sabbe is voortaan financieel directeur en bestuurder bij Ecuphar, actief in de ontwikkeling, marketing en distributie van dierengeneesmiddelen. Ecuphar, dat gevestigd is in Oostkamp, werd opgericht en wordt geleid door Chris Cardon.

Cardon riep de hulp in van Sabbe om de binnen- en buitenlandse expansie van Ecuphar in goede banen te leiden. Gesneden koek voor de Bruggeling, die bij Omega Pharma meewerkte aan een tachtigtal overnames. Om de expansie van Ecuphar te financieren wilde Cardon eerst naar de beurs trekken, maar die plannen werden omgeruild voor een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro, die begin deze week werd afgerond. Daarop werd ingeschreven door Couckinvest, de holding van Omega Pharmabaas Marc Coucke, en door de durfkapitaalgroepen Pentahold en Partners@venture plus enkele niet nader genoemde particulieren. Enkel Partners@Venture was al aandeelhouder van Ecuphar. Couckinvest legt 5 miljoen euro op tafel, Pentahold 2,5 miljoen, Partners@Venture 1 miljoen en de particulieren 1,5 miljoen. Cardon, die in 2001 zijn eerste bedrijf Mooss Pharma verkocht aan Omega Pharma, behoudt de meerderheid in Ecuphar.

Ecuphar gebruikt het opgehaalde geld voor de ontwikkeling van nieuwe producten, maar vooral voor acquisities. Aan potentiële prooien is er geen gebrek. “Het is een gefragmenteerde markt met heel veel kleine spelers. We kunnen echt aan ‘cherry picking’ doen. Dat is het leuke aan deze sector: de consolidatie moet nog beginnen en het is de bedoeling dat Ecuphar daar een vooraanstaande rol in gaat spelen”, zegt Sabbe. Er wordt al gesproken met overnamekandidaten in België en andere landen in West-Europa, voegt Cardon daaraan toe.

Cardon en verkoopsdirecteur Jeroen Bastijns wijzen op het sterke groeipotentieel van de sector van dierengeneesmiddelen dankzij de voortdurende stijging van het aantal kleine huisdieren. Bovendien blijkt de markt recessieongevoelig en lijden huisdieren steeds vaker aan welvaartsziekten zoals obesitas, waardoor de uitgaven voor dierenmedicatie stijgen.

Ecuphar telt 47 werknemers en rekent voor dit jaar op een omzet van 27 miljoen euro en een bedrijfskasstroom van minstens 2,6 miljoen euro. Voor 2008 wordt opnieuw een tweecijferige groei verwacht en in 2012 zou de omzet aangedikt moeten zijn tot 95 miljoen euro.

Sabbe heeft eerder al de beursgang geleid van Omega Pharma en van diens voormalige business-to-businessdochter Arseus. Wordt Ecuphar beursintroductie nummer drie voor de 41-jarige Sabbe? “Dat weet je nooit. We hebben partners die bereid zijn om eventueel toekomstige kapitaalverhogingen te onderschrijven en ook een beursgang behoort ooit tot de mogelijkheden. Maar nu zijn daar geen concrete plannen voor”, legt Sabbe uit.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content