RYDER CUP IN ZICHT

Nicolas Colsaerts (30) heeft het zondag van de Noord-Ier Graeme McDowell gehaald, de twintigste speler in de wereld, met 2 en 1 in het Volvo World Match Play Championship op het Spaanse terrein van Finca Cortesin (Casares). Een jaar geleden verliet hij datzelfde toernooi na verlies in de halve finale tegen de Engelsman Ian Poulter, die het toernooi zou winnen. Voor Colsaerts was het de eerste overwinning sinds de Volvo China Open in april 2011. Meteen klimt de Belg naar de vierde plaats in Europa met een prijzengeld van ruim een miljoen euro en stapt hij binnen in de top vijftig van de wereld. Daarmee is hij automatisch gekwalificeerd voor de Ryder Cup die dit jaar van 25 tot 30 september wordt gespeeld op het parcours van Medinah, in de buurt van Chicago.

In elf toernooien van de Europese Tour finishte Colsaerts dit jaar al zeven keer in de top tien. Niemand die hem dat kon nadoen. Zondag stond hij op de zestiende hole van de finale twee slagen voor tegen McDowell, maar liet hij de overwinning op de zeventiende hole liggen toen hij een tweede putt van op 1,20 meter miste. De Belg herpakte zich op de achttiende hole , waar hij net zoals zijn tegenstander par speelde.

“Zondag was een heel moeilijke dag”, zegt Colsaerts. “Niet alleen door het niveau van de tegenstanders, maar ook omdat de omstandigheden niet ideaal waren, met onder andere veel wind. Maar mijn grote inspanningen hebben geloond, want nu staat mijn naam op die trofee naast die van heel wat topspelers die al majors gewonnen hebben. Bovendien, winnen tegen Graeme op een terrein dat op een links lijkt, is een hele prestatie. Hij heeft de US Open niet zomaar al een keertje gewonnen. De jongste tijd ben ik in goede doen, hoewel ik vrijdagnamiddag aan het rusten was toen ze me terugriepen voor een play-off : ik was ervan overtuigd dat ik uit het toernooi lag…”

Het avontuur begon woensdag, toen het team-Colsaerts naar Malaga vloog en van daar naar Finca Cortesin reisde als 51ste speler in het wereldklassement. Ter plaatse ontmoette het gezelschap een oude vriend: de Fransman Julien Bravard, ex-teaching pro op Rigenée, nu een specialist in fitting. Deze tweede overwinning van Colsaerts in de Tour is het derde Belgische succes. In 1974 won Philippe Toussaint de Benson and Hedges.

Nu kent iedereen Nicolas Colsaerts. Een kampioenschap als het Volvo World Match Play Championship win je alleen als je tot de wereldtop behoort. Temeer omdat McDowell een specialist van match-play is en de held van de Ryder Cup 2010.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content