Ruzie om de buikputter

De belly putter heeft een hele polemiek teweeggebracht.

De overwinning van de Zuid-Afrikaan Trevor Immelman (24) in de Deutsche Bank – SAP Open, twee weken geleden in Duitsland, veroorzaakt nogal wat deining. Meer bepaald rond zijn putter. Immelman finishte zeventien slagen onder par, met onder andere een fantastische 65 op zondag, hoewel hij toen onder zware druk werd gezet door de Ier Padraig Harrington. Die deed het maar één slag minder goed, nadat hij de birdie had gemist bij de laatste putt van op drie meter. Immelman sloeg een putt binnen van op tweeënhalve meter, goed voor een zevende birdie.

Immelman putte de hele competitie lang uitstekend en maakte daarbij optimaal gebruik van zijn nieuwe materieel: een belly putter. Zozeer dat zijn landgenoot Ernie Els, die nochtans bekend staat als een sportieve man, openlijk twijfelde of het ding wel reglementair was.

Immelman stelde de heksenjacht niet op prijs, nadat hij de eerste dag een 65 had geslagen. “De houding van de pers ontgoochelt me. Vijay Singh gebruikt ook een belly putter, net zoals andere winnaars van toernooien, maar over die jongens heb ik nog niets gelezen.” Zelfs de 500.000 euro die hij opstreek voor de toernooiwinst, zijn derde plaats in de Europese Tour of zijn 32ste plaats in het wereldklassement lijkt geen balsem voor zijn gekrenkte eergevoel.

Els, die momenteel problemen heeft met de putting, vroeg na de eerste toernooidag een verbod voor de belly putter: “Ik wil dat ze hem van de golfbanen verbannen. Putting is een kwestie van kalmte en finesse. Met zo’n putter duw je de bal met je buik in de hole. Ik zag Vijay Singh – overigens een vriend van me – ermee aan het werk toen we samen gingen trainen en ik vind dat geen correcte club.”

Immelman: “Ik testte de putter één keer uit en bleef hem meteen gebruikten. Je duwt hem tegen je buik en zwaait ermee als een slinger. Dat lukt aardig. En Nick Price heeft me heel goede raad gegeven.”

De Royal and Ancient Saint-Andrews werd door Els gecontacteerd om de belly putter te verbieden. Maar de mythische club, die in de hele wereld met uitzondering van Amerika het reglement opstelt, wil de Zuid-Afrikaan daar niet in volgen. Secretaris Peter Dawson verklaarde via persagentschap Reuters: “Iedereen spreekt over die kwestie, maar volgens mij is de kans heel groot dat we niets veranderen.” Telkens als er nieuw materieel op de markt komt, betekent dat ook dat de mensen die in het weekend gaan golfen beter kunnen spelen, zegt hij. Overigens hebben nieuwe spullen niet altijd een gunstige invloed op de prestaties van topspelers. “Maar in dit geval is er wel sprake van een duidelijke meerwaarde en daarom begrijp ik Ernie,” aldus Dawson. “Hij reageert een beetje kribbig omdat hij niet zo’n stap vooruit heeft kunnen zetten.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content