Rozen blijven bloeien

De tweede week van juli bloeit in de Benelux het rozenwereldcongres open. Medeorganisator barones Lily de Gerlache de Gomery gidst ons door het evenement. En door haar vermaarde rozentuin.

TEKST : LUC DE DECKER / FOTO’S : LUC NIMMEGEERS

Nauwelijks enkele honderden meter verwijderd van de altijd nerveuze, grauwe weg die Gent met Oudenaarde verbindt, kronkelt een smal pad tussen weiden en bos naar een heuvel in Huise-Zingem. Verscholen tussen het weelderige groen, ligt kasteel Den Ast, beroemd om de hoge astronomietoren die architect Roelandts er 130 jaar geleden voor zichzelf neerzette. Sedert baron Georges van Oost zich er vestigde, kreeg het domein vooral faam door het exquise rosarium. De bekendste rozenkwekers en -liefhebbers waren en zijn er kind aan huis. In 1936 doopte de Nederlandse teler Verschuren er al een roos, genoemd naar de toen 13-jarige dochter Lily. De dieproze bloem bloeit vandaag nog steeds in Huise. Het tienermeisje van weleer werd inmiddels de kranige barones Lily de Gerlache de Gomery. Na haar huwelijk met een telg van de ontdekkingsreiziger die 100 jaar geleden moest overwinteren in het zuidpoolgebied, kreeg nog een tweede rozerode roos haar naam. Ze zette de passie van haar vader immers voort. “De liefde voor de roos zit ons in de genen”, lacht ze, terwijl ze wijst naar een licht champagnekleurige, dubbele roos die topteler Louis Lens in 1982 creëerde en naar haar dochter Hélène de Gerlache noemde. De bloem haalde de Top 100, die Elsie De Raedt vorig jaar opstelde in haar boek Rozen van de Lage Landen.

Zeldzame oude

en al even verrukkelijke jonge planten, struiken en klimmers koestert de barones in haar met buxus omzoomde rosarium en in de verweerde serren met hun bonte bloemenpracht. Romantiek is hier nooit ver weg. “Voor mij hangt aan vele rozen ook een verhaal vast”, vertelt ze, terwijl ze opmerkelijk lenig door de rozentuin wandelt, anekdotes oprakelt, uitleg geeft en sporadisch een verwelkte bloem wegsnoeit. “In de zomer snoeien we elke ochtend twee kruiwagens weg. Wie het hele seizoen bloei wil, moet dagelijks de verflenste bloemen wegknippen.”

Ze duwt een Souvenir Claudus de Noyelle onder onze neus, een voluptueuze lila bloem met een diep parfum. Zulke rozen herinneren ons aan wat vele moderne variëteiten ontberen : echte liefhebbers kiezen zowel op vorm, geur als bladerpracht.

In Mondorf-les-Bains

in Luxemburg loopt op zaterdag 5 juli de elfde World Convention of Rose Societies van stapel, de absolute hoogmis van de rozenfanaten. Tussen 9 en 12 juli verplaatst de stoet zich naar Nederland. Tussendoor, van 6 tot 8 juli, houdt het wereldcongres halt in België. Als voorzitster van De Vrienden van de Roos staat de barones mee in voor de organisatie. “De beste kwekers en botanici komen ernaartoe. Uiteraard zijn daar ook Belgen bij. We moeten onze reputatie hoog houden.”

In enkele parken zwaaien de poorten open. Op zondag 6 juli staat onder meer het Mechelse Vrijbroekpark in de kijker. Of perefeert u het Coloma-domein in Sint-Pieters-Leeuw ? In de tuin van het 16de-eeuws kasteel biedt een rozentuin een indrukwekkend aantal variëteiten uit alle windstreken.

Een topper is ongetwijfeld de Parmentier-tuin in het park van Edingen, net over de taalgrens. De echte piek bevindt zich in Limburg, bij het kasteel van Hex. Op zondag 7 juli komt het wereldcongres er langs. U hoeft niet eens zo lang te wachten. Op 21 en 22 juni vinden er al de jaarlijkse Rozendagen plaats. In de tuin van de voormalige Luikse prins-bisschoppelijke zomerresidentie vinden we nog variëteiten uit de tweede helft van de 18de eeuw, toen het kasteel gebouwd werd. De tuin biedt ook voldoende andere tuindelicatessen.

“Vergeet het botanisch onderzoekscentrum van Melle niet te vermelden”, beklemtoont barones de Gerlache. “Het doet bijzonder verdienstelijk werk voor het behoud en de verbetering van vele rozenvariëteiten.” Op 8 juli brengt het congres er een bezoek.

Voor meer info over het hele rozenfestijn : (02) 477.04.78. Voor de Rozendagen van Hex : (012) 74.73.41.Info over De Vrienden van de Roos vraagt u bij voorkeur schriftelijk : Korte Aststraat 12 in 9750 Huise-Zingem.

Barones Lily de Gerlache de Gomery aan een met rozen versierde schrijftafel.

De roos Lily de Gerlache.

De roos Hélène de Gerlache.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content