Rose maakt eeuwige belofte waar

Justin Rose marcheert met een overwinning de top tien binnen.

De 27-jarige Engelsman Justin Rose (foto) heeft het seizoen 2007 afgerond met een zege in de Volvo Masters van Valderrama. Meteen won hij ook voor het eerst de Europese Orde van Verdienste. In een play-off met drie nam hij de maat van zijn landgenoot Simon Dyson en de Deen Søren Kjeldsen. Met een birdie op de tweede hole dwong hij de beslissing af. Het trio was op een gedeelde eerste plaats geëindigd met één slag onder de par. Padriag Harrington, de grote rivaal van Rose voor de titel van eerste Europeaan, had twee slagen minder goed gedaan.

“Het was heel moeilijk, maar in zo’n finale heb je gewoon stalen zenuwen nodig”, zei Rose na afloop. “Ik heb mezelf trouwens onder heel grote druk gezet. Ik was ervan overtuigd dat ik kon winnen als ik de hele tijd agressief speelde, maar die tactiek brak me bijna zuur op. Op de zestiende hole moest ik het vanop zo’n twintig meter zien te rooien met twee putts. Maar ik wou tot elke prijs winnen, om die eerste trofee Harry Vardon mee naar huis te nemen. Dat was inderdaad mijn grote doel van het seizoen.”

Meteen klom Justin Rose ook vijf plaatsen in het internationale klassement, naar de zevende stek. Een record voor een speler van zijn leeftijd. Rose draait dan ook al lang mee, want hij kwam tien jaar geleden al voor het eerst voor het voetlicht, toen hij nog bij de amateurs speelde en vierde werd in de British Open van 1998 op Birkdale. Datzelfde jaar stapte hij over naar de professionals en raakte hij 21 keer niet voorbij de cut. In 2002 overleed zijn vader (en eerste coach) Ken aan leukemie. “En sindsdien ging het allemaal veel moeizamer”, zegt Rose nu. “In 1998 vroeg ik me op geen enkel moment af hoe ik erin geslaagd was zo’n slag te plaatsen. Vandaag besef ik dat ik nog veel beter kan en dat ik gerust de tweede plaats in de wereld kan ambiëren. Jawel, de tweede. Natuurlijk wil je altijd de eerste zijn, maar in de golfsport is dat de eerste plaats Tiger Woods.”

Er is geen reden waarom dat niet zou lukken. Dit jaar finishte hij ex aequo op de vijfde plaats in de US Masters, tiende ex aequo in de US Open en twaalfde ex aequo zowel in de British Open als het US PGA Championship. En naast zijn recente overwinning in Spanje was hij ook de beste in de MasterCard Masters in Australië. Rose werd geboren in Johannesburg, maar verhuisde op zijn vijfde naar Hampshire in Engeland. Vandaag woont deze golfer in Florida, waar hij vanaf 1998 ging trainen bij golfgoeroe David Leadbetter. In juli 2006 ruilde hij Leadbetter in voor Nick Bradley, en sindsdien haalt hij zijn beste niveau.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content