ROOD MOET ZWART

Hoe zit het in Zuid-Limburg met de bedrijven ? Niet te best. TMC staat te koop en bij Nova zoekt een crisismanager investeerders.

Tongeren vreest voor een paar honderd jobs. De eigenaars van Tongeren Manufacturing Company ( TMC), het vroegere CP Clare, zoeken een overnemer voor hun bedrijf en Nova-Tongeren zoekt investeerders. TMC produceert relais meer bepaald wetted reed relais, die met kwik zijn bevochtigd die vooral in de telecomsector worden gebruikt. Het bedrijf moet echter steeds meer opboksen tegen geïntegreerde schakelingen, chips. De TMC-relais heten bedrijfszekerder én duurzamer te zijn, maar chips voldoen aan de minimumnormen.

Nova produceert elektrische huishoudapparatuur en wordt geconfronteerd met een achteruitgang in de consumentenelektronica. Bovendien zorgde het lage Britse pond voor het verlies van grote klanten.

Beide bedrijven proberen al jaren orde op zaken te stellen. TMC, goed voor 251 jobs, kampt momenteel met zware technische werkloosheid. Sommige weken bedraagt die zelfs tot 90 % en ook na de jaarwisseling wordt weinig verbetering verwacht. In juli 1996 kondigde het moederbedrijf uit het Amerikaanse Lexington een grootscheepse herstructurering aan. In september werd bekend dat, middels een investering van 450 miljoen frank, de efficiëntie in vier fabrieken in Mexico, Taiwan, de VS en België (Tongeren) drastisch naar omhoog moest. Ingrepen in de fabrieken die CP Clare de voorbije jaren aankocht een relaisproductielijn van het Britse Hanlin en één van het Japanse NEC bleven buiten de geplande herstructurering.

Nova, in 1990 nog voorwerp van een management buy-out, zag zijn omzet halveren van 3 miljard (1991) naar 1,5 miljard (1995). Voor 1996 wordt gemikt op 1,7 miljard frank. Toch beslisten de aandeelhouders de Limburgse Participatiemaatschappij is met 37,3 % de belangrijkste aandeelhouder om de Duitser Michael Gottlieb als crisismanager aan te trekken. Die onderhandelt nu met een vijftal kandidaat-investeerders. De gesprekken passen in een plan waardoor het bedrijf tegen eind 1997 weer met zwarte cijfers moet kunnen uitpakken. Het personeel via een coöperatieve vennootschap voor 8,8 % mede-eigenaar heeft intussen, middels looninlevering, 20 miljoen frank in de redding van de fabriek geïnvesteerd. Naast extra kapitaal wil Gottlieb nog 100 miljoen frank kostenreducerende maatregelen treffen. De vakbonden maken zich alvast zorgen om de tewerkstelling in Zuid-Limburg. Zij vragen, net als de lokale ondernemers, dat een deel van het vroegere militaire vliegveld in het nabijgelegen Brustem (Sint-Truiden) als industrieterrein zou worden ontwikkeld. Anders, zo heet het, wordt 1997 voor Zuid-Limburg een zwart jaar. Zwart omwille van rode cijfers.

NOVA (TONGEREN) Eind 1997 opnieuw in de zwarte cijfers ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content