Rond de rug

Eén van de mooiste skigebieden in Italië ligt rond één bergrug : de Sella Ronda.

Even situeren. De Sella Ronda moet u zoeken in de Italiaanse Dolomieten, vlak boven Canazei, in de buurt van Wolkenstein, St-Christina en Corvara. De Sella Ronda is een spitse, geïsoleerde bergrug met verschillende toppen, die oprijzen uit een ruw, stenig, maar zeer impressionant landschap. Voor liefhebbers van de Dolomieten de combinatie tussen Oostenrijkse degelijkheid en Italiaanse bonhomie een absolute aanrader.

Het Sella-gebied vormt het kruispunt tussen vier dalen, maar maakt integraal deel uit van het reusachtige skicircus van de Super Dolomiti Ski ( SDS). Met deze ene skipas kan u terecht in een nagenoeg oneindig gebied. Het aangename aan de Sella Ronda is dat u er helemaal rond kan skiën. Tien jaar geleden was het nog zoeken naar de juiste lift of moest u op bepaalde plekken een paar honderd meter te voet. Nu kan u probleemloos tegen (de groene bewegwijzering) of met de wijzers van het uurwerk (oranje aangegeven) rondskiën. Een rondtrip van zo’n 25 tot 30 kilometer non-stop vergt minimaal drie en een half uur. Maar als u het rustig aan doet, ‘s middags uitgebreid tafelt in één van de betere hutten bijvoorbeeld de Comici of het Trapper’s Home en af en toe halt maakt voor een natje, is u met deze tocht de hele dag zoet.

U klimt dan met de liften tot tegen de toppen van de Sella Ronda, iets boven de 3000 meter, u suist over kale flanken naar beneden en afzakkend naar de dorpen vindt u opnieuw de beschutting van de dennenbomen. De natuur is er ronduit majestueus, de wachttijden relatief kort, de sneeuw in de meeste winters van behoorlijke kwaliteit. Echte diepsneeuwliefhebbers komen hier minder aan hun trekken ; wegens de verraderlijke, uitstekende rotspunten is het niet aangeraden zich zonder gids ver buiten de piste te wagen. Voor het overige vindt iedereen hier zowat zijn gading, van beginneling tot kilometervreter. Zelfs met kinderen valt de ronde af te werken, want waar er zwarte pistes op het programma staan, is er altijd wel een makkelijke omweg voorzien.

In de dorpen in het dal bevinden zich verschillende uitstekende restaurants La Stria in Kolfuschg is een aanrader. Wie ‘s nachts wil doorzakken, kan naar Corvara. Als u dat nog te beperkt vindt, moet u naar Canazei, dat niet aan de voet van de Sella Ronda ligt, wel tien minuten zuidelijker met de wagen. Die heeft u overigens niet nodig. Zelfs als u niet rond zou raken en uw startplaats niet meer binnen de werktijden van de liften kan bereiken, is er nog altijd de shuttle-bus of de taxi.

MARK VRIJENS

Info : Dienst voor Toerisme in Corvara (tel. : 00-39.471.83.61.76) of Wolkenstein (tel. : 00-39.471.79.51.22).

De Sella Ronda Het aangename is dat u helemaal rond de bergrug kan skiën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content