‘Rond de kerktoren is werk genoeg’

Johan Van Meenen : "Alles wat wij doen is op maat. We maken nooit seriewerk." © Emy Elleboog

Revimaxx, een specialist in zware machines op maat, ziet zijn groei gestut door een nijpend tekort aan geschoolde technici. Daarom wil het bedrijf samenwerken met concurrenten om zijn omzet op te krikken. “Die staan heel open voor die samenwerking”, merkt gedelegeerd bestuurder Johan Van Meenen.

Groot, omvangrijker, zwaarst. Alles bij Revimaxx – een naam met een knipoog naar extra large – weegt tonnen. De betonvloer kan per vierkante meter tien ton dragen. Daarop staan machines van 20 ton, die producten maken die ook al gauw tonnen wegen. Bijvoorbeeld een stalen brugconstructie die voor ArcelorMittal rollen staal zal transporteren, snijscharen voor het doorknippen van staalplaten, of een stalen vorm voor de productie van rioolbuizen. “Zware productiemachines zijn onze specialiteit”, duidt gedelegeerd bestuurder Johan Van Meenen. “Alles wat wij doen is op maat. We maken nooit seriewerk. Het gaat om omvangrijke, zware machines voor grote handelingen. Ze draaien, frezen, kotteren, lassen en monteren. We werken voornamelijk voor de staalsector.”

'Rond de kerktoren is werk genoeg'
© Emy Elleboog

Revimaxx huist sinds vorige zomer in een gloednieuwe straat in het Oost-Vlaamse Zele, in een al even gloednieuw gebouw. Even later volgde de naamsverandering. Alleen de postbus vermeldt nog de voormalige naam: NV Konstruktiewerkhuizen Van Landuyt . Die veranderde midden december in het beter bekkende Revimaxx. “Vooral onze internationale klanten konden de naam Landuyt niet uitspreken”, zegt Johan Van Meenen lachend. “Het was evenmin een sterke merknaam.”

Het bedrijf is nochtans behoorlijk bekend in zijn sector. Pas sinds de verhuizing heeft Revimaxx één business development manager. Die moet de activiteiten verruimen naar bijkomende sectoren. “Tot voor kort deden we nauwelijks aan prospectie. Klanten komen bij ons omdat ze onze machines ergens op een bedrijfsvloer hebben gezien. Er is dus geen tekort aan opdrachten. De voorbije jaren bleven we continu groeien. Onze enige groeiremmers zijn het tekort aan technisch geschoolde werknemers en onze capaciteit.”

Spreiding

Revimaxx is het zoveelste bedrijf dat handenwringend op zoek is naar draaiers en freezers voor industriële productiemachines. Eén gepensioneerde, die al 49 jaar aan de slag is in het bedrijf, bleef daarom aan het werk. Een tweede werknemer, die over twee jaar met pensioen zou gaan, blijft wellicht ook langer.

Revimaxx maakt niet enkel machines die het zelf ontwikkelt. Het produceert ze ook voor derden, vooral voor Duitse en Zwitserse ingenieursbureaus. Revimaxx bouwt de apparaten dan volgens de door de ingenieurs ontworpen plannen. Daarnaast maakt Revimaxx ook onderdelen van machines, en doet het onderhoud en het nazicht van machines. “Die spreiding van de activiteiten maakt ons minder conjunctuurgevoelig. Onderhoud moet altijd gebeuren. We merken sinds twee, drie maanden overigens een conjunctuurvertraging. Maar ik vermoed dat die snel voorbij zal gaan. De projectbesprekingen met klanten blijven lopen. Het duurt alleen wat langer vooraleer de budgetten vrijkomen. Maar kort uitstel is geen afstel.”

'Rond de kerktoren is werk genoeg'
© Emy Elleboog

De belangrijkste klant van Revimaxx is ArcelorMittal. De staalreus is, afhankelijk van de grootte van de projecten, goed voor 30 tot 60 procent van de jaarlijkse omzet van Revimaxx. Een nieuwe machine kost gemiddeld een half miljoen euro. De grootste order ooit was een nieuwe productielijn voor het beitsen, een project van 3,6 miljoen euro. “Die afhankelijkheid geeft niet zo’n goed gevoel”, bekent Johan Van Meenen. “Maar ArcelorMittal is een goede klant. We werken vooral voor de meest performante fabrieken van de groep, in West-Europa. Dus niet enkel voor de staalfabriek in Zelzate. Maar onze omzetgroei moet vooral komen via nieuwe klanten. We halen circa 7 miljoen euro omzet. Dat zou 10 miljoen euro moeten zijn in 2021. ”

Emy Elleboog
Emy Elleboog

Andere klanten zijn bijvoorbeeld de producent van roestvrij staal Aperam, de Russische staalreus NMLK en Hydro, een producent van perspalen. Voor OCAS, het Vlaamse onderzoekscentrum voor de staalindustrie, maakt Revimaxx machines voor buigings-, trillings-, of trektesten. “Internationaal gaan is niet echt een doelstelling. We zoeken eerst in een straal van 500 kilometer rond de kerktoren. Daar is werk genoeg.”

Samenwerken

Revimaxx klaagt dus niet over zijn orderboekje. “Nogmaals: dé grote flessenhals voor onze groei is het personeelstekort. Onze productie is arbeidsintensief. We kunnen geen processen automatiseren, want elk onderdeel is uniek. Daarom willen we meer samenwerken met onze concurrenten. Als we samen machines maken, kan iedereen zich richten op zijn specialisatie. Onze concurrenten kunnen sommige dingen beter dan wij. Dat zal ook de totale opdracht goedkoper maken. Zo kunnen we meer opdrachten aannemen en kan onze omzet groeien.”

De namen van die concurrenten noemt Johan Van Meenen liever niet. “We zijn heel actief in het dossier van de mijnenvegers. De Franse Naval Group zal twaalf schepen bouwen voor de Belgische zeemacht. Wij zouden kranen kunnen bouwen, die zware voorwerpen op de schepen vervoeren. Maar alleen kunnen we dat grote project niet aan. We kunnen wel de krachten bundelen met enkele bedrijven-concurrenten. Zij staan heel open voor die samenwerking. Dat hangt voor een groot deel samen met de generatiewissel. De opvolgers kunnen veel beter communiceren dan de oudere generatie in de familiebedrijven. Die was vooral bezig in de eigen fabriek, op het eigen eiland. Men wou die werkplaats ook niet tonen aan de concurrenten, uit angst dat die zouden weglopen met de klanten. De nieuwe generatie is veel opener.”

'Rond de kerktoren is werk genoeg'
© Emy Elleboog

Trio entrepreneurs

Ook Johan Van Meenen (46) maakt deel uit van die nieuwe generatie. Samen met zijn studievriend Roeland De Vriese (43) en de ancien van het huis Toon De Rocker (49), kocht hij Revimaxx in 2016 via een managementbuy-out. Het bedrijf was toen deels in handen van het investeringsfonds Falcon Fund uit Torhout en de familie Van Landuyt. Die laatste richtte in 1860 het bedrijf op en stond er vijf generaties aan het roer. Falcon Fund stapte in 2003 in het bedrijf.

Johan Van Meenen, een ingenieur mechatronica met ervaring bij Agfa en Barco Graphics, kwam begin 2011 aan het roer bij Revimaxx. “Het investeringsfonds Falcon Fund wou niet mee investeren in ons nieuwe bedrijfspand in Zele. We hebben dan met ons drieën de onderneming gekocht.” Toon De Rocker is al een kwarteeuw de werkplaatsleider. Projectmanager Roeland De Vriese werkt drie jaar in de onderneming.

Revimaxx wordt gecontroleerd door de holding Joroto, waarin Johan Van Meenen 70 procent van de aandelen bezit. De overname in 2016 is deels met bankleningen gefinancierd. De investering in de nieuwe vestiging kostte 6,7 miljoen euro, waarvan bijna 6 miljoen euro bankleningen. “Het is een samenwerking met ING Lease, dat het gebouw heeft gekocht. Wij betalen een driemaandelijkse huurprijs. We leasen voor vijftien jaar. We lenen tegen lage rentevoeten, maar het blijft een zware investering. Als ondernemer moet je soms risico’s durven te nemen.”

JOHAN VAN MEENEN Onze enige groeiremmers zijn het tekort aan technisch geschoolde werknemers en onze capaciteit.
JOHAN VAN MEENEN Onze enige groeiremmers zijn het tekort aan technisch geschoolde werknemers en onze capaciteit.”© Emy Elleboog
'Rond de kerktoren is werk genoeg'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content