ROMMEL KRIJGT KLAPPEN

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Ondanks een prijsdaling behoudt Nieuwpoort zijn positie als duurste gemeente aan de westkust. De verkoop kende een zware terugval.

Nieuwpoort sprong vorig jaar over Koksijde als de op een na duurste gemeente voor appartementen, na Knokke-Heist. Ondanks een daling van 5 procent in 2014 behoudt het die positie met een referentieprijs van 311.950 euro, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Het aantal transacties daalde vorig jaar met 10 procent naar 411.

Stefaan Dhondt, de zaakvoerder van vastgoedmakelaar Euro-Immo, nuanceert: “In de jaren zeventig en tachtig kochten mensen nog kleine studiootjes en eenslaapkamerappartementen in een slechte staat om toch maar aan de kust te kunnen zijn. De kinderen sliepen op de gang en de ouders keken tv vanuit hun bed. Die tijd is voorbij. Zeg dus niet: de woningen verwerken een correctie. Zeg wel: de oude rommel kreeg de voorbije jaren een klap van 20 procent. En de prijzen blijven dalen.”

De kopers van nu zijn volgens hem meerwaardezoekers, die een kwalitatief tweeslaapkamerappartement willen. “Dat type van appartement behoudt zijn waarde, maar veel stijgen de prijzen niet. De gouden tijd van de jaarlijkse prijsrecords en snelle verkopen is voorbij. Er is een ruim aanbod, dus kijken de kandidaat-kopers eerst rond. Het dwingt de makelaars tot meer professionalisme.”

Ook de nieuwbouwmarkt kreeg een tikje. “De snelheid waarmee gebouwd en verkocht werd, neemt af”, weet Dhondt. “Dikwijls worden mensen aangetrokken door een mooie brochure, maar beslissen ze toch maar een bestaand appartement te kopen, wat sneller gaat en goedkoper is.”

De prijs per vierkante meter is volgens studiebureau de Crombrugghe & Partners met 3 procent gedaald naar 4025 euro of 322.000 euro voor een standaardappartement van 80 vierkante meter. Enkel in Knokke-Heist en Oostduinkerke tellen de kopers meer neer.

“Het is wat moeilijk een gemiddelde prijs te plakken op appartementen”, stelt Hendrik Danneels van Sea Coast Invest. Op de Zeedijk betalen de kopers 6500 euro per vierkante meter, terwijl dat aan de Albert I-laan 3200 tot 4000 euro is. In Nieuwpoort-Stad beginnen de prijzen vanaf 3000 euro. “We zijn er zelf ook actief met ons project Waterfront”, zegt Danneels. Sea Coast Invest biedt er 164 appartementen aan met zicht op de polders. De prijzen variëren van 150.000 tot 300.000 euro voor wie luxe zoekt. “We hebben al meer dan 100 appartementen verkocht. We zijn verplicht het hogere segment even links te laten liggen. Niet iedereen kan 500.000 euro betalen.”

Danneels merkte de voorbije jaren dat heel wat kandidaat-kopers de Costa del Sol verkozen boven de Vlaamse kust, omdat de prijzen in Spanje een flinke klap hadden gekrgen. “Wie 200.000 euro kon spenderen, ging ook in Spanje op zoek naar een appartement”, weet Danneels. “Voor die prijs kreeg je in Spanje meer ruimte en altijd zon. De vastgoedmarkt trekt er gelukkig weer wat aan, zodat kandidaat-kopers weer naar de eigen kust kijken.”

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content