Roemeense Storm

De Roemeen Silviu Purcarete staat sinds enkele jaren op het lijstje met internationaal gegeerde regisseurs. Met het Nottingham Playhouse brengt hij Shakespeares “The Tempest” in de Singel.

Wie na Franz Marijnens regie van “De Storm” in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg wel eens een andere versie van Shakespeares laatste toneelwerk wil zien, kan volgende week naar deSingel voor een Engelstalige enscenering. In het vrij klassieke theaterland dat Groot-Brittannië nog steeds is, geldt het Nottingham Playhouse als één van de meest vooruitstrevende gezelschappen. Intensieve contacten tussen Britse en Roemeense theaterhuizen brachten regisseur Silviu Purcarete naar Nottingham.

De nu 46-jarige Purcarete is één van de weinige nieuwe namen die sinds het begin van de jaren negentig op het lijstje met internationaal gegeerde regisseurs staat. Zijn internationale carrière kwam trouwens van de grond in Groot-Brittannië, toen de eerste productie die hij regisseerde bij het Teatrul National Craiova, “Ubu Roi met scènes uit Macbeth” (1989), op het Edinburgh Festival in 1991 werd voorgesteld, en er meteen de Critics’ Award mocht ontvangen. Zowel deze productie als twee andere voorstellingen die hij in Craiova maakte, “Titus Andronicus” (1992) en “Phaedra” (1993), waren reeds in België te bekijken.

Alhoewel elk van deze producties zijn eigen kenmerken heeft, is Purcaretes theater steeds visueel aantrekkelijk en bekoorlijk naïef, en getuigt het van een grote theatrale inventiviteit. Om verrassende interpretaties van klassieke theaterteksten zit hij nooit verlegen. Van “The Tempest” regisseerde hij op korte tijd twee totaal verschillende versies : de eerste in het Portugese Oporto, de tweede in Nottingham. Shakespeares artistieke testament stelt theaterregisseurs immer voor een grote uitdaging. Door de jaren heen gaf de tekst aanleiding tot de meest uiteenlopende interpretaties : steeds weerkerende vragen betreffen de houding van de centrale figuur Prospero ten aanzien van zijn omgeving en zichzelf, de toon van zijn beroemde epiloog, de door de auteur kwistig rondgestrooide magische passages, en problematische karakters als de geest Ariel en Caliban, de oorspronkelijke bewoner van het eiland waar Prospero en zijn dochter Miranda gestrand zijn.

Silviu Purcarete voert Prospero op als een achttiende-eeuws filosoof. Ariel heeft hij gesplitst in een auditieve en een visuele component : de tekst van Ariel is op band ingesproken door dezelfde acteur die Prospero vertolkt, een half dozijn zwijgende musici verbeelden Ariel op de bühne. Caliban wordt vertolkt door één van Purcaretes favoriete acteurs, de Engels-onkundige Ilie Gheorghe. Hij is meteen de enige Roemeen in een verder uitsluitend Britse cast.

P. Anthonissen

Nottingham Playhouse met “The Tempest” in een regie van Silviu Purcarete : op 23 en 24 februari om 20 uur, en op 25 februari om 15 uur, in deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen. Plaatsbespreking : tel.(O3)248.38.00). Boventiteling in Frans en Nederlands is voorzien.

‘The Tempest, in deSingel In een regie van de befaamde Silviu Purcarete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content