ROCK ‘N’ BALL

Voetbalclubs Beerschot en Germinal Ekeren zijn dood. Leve de fusieclub Germinal Beerschot Antwerpen, kortweg GBA. Germinal levert het ticket voor eerste klasse, Beerschot zorgt voor de supporters, en de stad Antwerpen spendeert miljoenen om het Kiel, het stadion, op te knappen. Of staat de A voor Ajax? Want de Amsterdamse topclub neemt een participatie van 30% in de fusieclub en betaalt daar ongeveer 75 miljoen frank voor. In ruil mag Ajax elk jaar het beste talent wegplukken bij de fusieclub. Eén topper en Ajax houdt winst over aan de deal. Louis De Vries, de manager van GBA: “Dat zal de toekomst uitwijzen. De samenwerking gaat trouwens verder dat dit aspect.”

Een ernstige voetbalblessure hield Louis De Vries van de universiteitsbanken. De fervente muziekliefhebber stortte zich in 1966 dan maar op zijn hobby en organiseerde concerten en festivals, produceerde platen en speelde manager van ronkende namen als The Pebbles, Raymond Van Het Groenewoud of Middle of the Road. In 1976 klopte voetbalclub Antwerp aan met het aanbod manager van de club te worden. De Vries: “Een aanbod dat ik als supporter van Antwerp niet kon weigeren.”

Maar in 1984 startte hij een eigen kantoor op om zijn twee liefdes – voetbal en muziek – te combineren. De Vries kon dankzij de oude contacten opnieuw concerten organiseren van onder andere Tina Turner, Joe Cocker of Bryan Adams. De voetbaltak van het kantoor richtte zich, op vraag van enkele spelers, al snel tot het behartigen van spelersbelangen, “en dit op een gestructureerde manier,” benadrukt De Vries. Maar ook clubs als de Engelse eersteklasser Leicester City en Ajax kon De Vries onder zijn klanten rekenen, voor bijvoorbeeld merchandising- en scoutingsopdrachten. Het voetbal verschoof de muziekactiviteiten stilaan naar de achtergrond, zeker toen van 1991 tot 1995 een Hongaars avontuur als voorzitter van voetbalclub Kispest Hondved uit Boedapest ook veel tijd opslorpte.

Vorig jaar gaf Jos Verhaegen, de voorzitter van Germinal, Louis De Vries een volmacht om partners voor de club te zoeken, om de toekomst van Germinal veilig te stellen. De Vries vond Ajax en Beerschot.

“Aanvankelijk was het de bedoeling om met het kantoor, waar zes mensen werken, enkel de commerciële belangen van GBA te behartigen. Maar we gingen de uitdaging aan voltijds het volledige management te verzorgen. Onze Fifa-licentie als spelersmakelaar hebben we ingeleverd.”

Het kantoor van De Vries heeft een contract van zeven jaar. “Maar we vergroeien zeer snel met de nieuwe club, ” zegt de manager, die met een budget van 250 miljoen frank zal werken. “De ambitie is om over drie jaar een vaste kandidaat in de top-5 van het Belgische voetbal te worden. Meer planning laten de wispelturige voetbalwetten niet toe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content