Rivaldo & Vinck.

We moeten iets opbiechten. Maandag tussen 13.30 en 15.15 uur is er op de redactie van Trends nauwelijks gewerkt. En om nog wat te verklappen, op die van onze zusterbladen Trends-Tendances, Knack, Plus Magazine en Le Vif L’Express ook niet. Zelfs die van Weekend Knack zijn naar België-Brazilië komen kijken (al was het misschien alleen om een verhaal over de mode van voetbaltruitjes voor te bereiden). Ook onze stachanovisten van de eindredactie – Jan Lodewyckx, Ben van Gils en Bart Cornand – hebben de hele match uitgekeken.

Doelpuntenmakers Ronaldo en Rivaldo, de goden van het Braziliaanse voetbal wonnen het pleit. Goden die bewonderd worden vanwege hun sambavoetbal en prachtige doelpunten. Maar ook goden die het gegund wordt miljoenen euro’s per maand te verdienen. Dat is niet het geval met Karel Vinck, Theo Dilissen, John Goossens. Uit een Europese enquête (zie blz. 14) blijkt dat 70% van de Europeanen en 44% van de Belgen vinden dat CEO’s te veel verdienen. Er is ook weinig aandacht voor hun fantastische doelpunten. Wel voor hun misstappen, voor hun saneringen waarbij er personeel moet afvloeien. 79% van de Europeanen (en 21% van de Belgen) gelooft zelfs niet in de eerlijkheid van de bedrijfsleiders.

CEO’s – uiteraard zij niet alleen – zorgen voor welvaart. Een goede of een slechte strategie en zelfs het goed of slecht uitvoeren van een goede strategie kunnen het verschil betekenen tussen het aanwerven of het ontslaan van duizenden mensen. Mag dat even vergoed worden? Mag dat even met respect behandeld worden? De verantwoordelijkheid van een manager is groot en daar mag wat tegenover staan.

We pleiten er niet voor bedrijfsleiders te behandelen als halfgoden. Een nuchtere, kritische houding blijft raadzaam. Wie het goed doet, mag worden beloond. De discussie over bijvoorbeeld het loon van de oude en de nieuwe postbaas, respectievelijk Frans Rombouts en Johnny Thijs, was absurd. Hopelijk zal de rede zegevieren wanneer het loon van Karel Vinck bij de NMBS ter sprake komt. Wie dit bedrijf met ruim 40.000 spoorwerknemers overeind moet houden, mag daarvoor stevig worden vergoed.

Maar wie het slecht doet, moet dat ook bekopen. Vooral in de Verenigde Staten ontstaat er een ongezonde cultuur van managers die van de ene job naar de andere lopen, er soms niet veel van terechtbrengen, maar wel stevige ontslagvergoedingen incasseren en een pak aandelenopties slijten. In dat opzicht was de discussie over de zeer hoge ontslagvergoeding van Frans Rombouts wél terecht. Rombouts had gedeeltelijk gefaald (wat hij ook in zijn boek moge beweren) en mocht daar op worden afgerekend. Net zoals dat in het voetbal gebeurt. Als de Belgium-killer Rivaldo niet meer scoort, wordt hij ook aan het einde van het seizoen verkocht naar een mindere ploeg en zal hij tevreden moeten zijn met een lager maandloon.

Guido Muelenaer, Adjunct-hoofdredacteur [{ssquf}]

PS. Volgens de gouverneur van de Japanse centrale bank heeft het wereldkampioenschap voetbal een positieve invloed op de economische activiteit. En onze eigen Guy Quaden verklaarde dat een goed resultaat van de Belgische ploeg een positieve invloed kan hebben op het vertrouwen. Oef, dat werkt het laatste greintje schuldbewustzijn voor de gemiste twee uur werk op maandag weg.

Wie dit bedrijf met ruim 40.000 spoorwerknemers overeind moet houden, mag daarvoor stevig worden vergoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content