Rimpelloos reizen

Reiskofferfabrikanten doen er alles aan om uw kleding kreukvrij ter bestemming te krijgen.

Een zakenreiziger heeft doorgaans maar weinig tijd om zijn koffers te pakken. Alles moet snel gebeuren. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat nogal wat managers bij aankomst in New York of Londen de hemden en het pak gekreukt uit de koffer tevoorschijn zien komen. En dat terwijl enkele eenvoudige trucjes nochtans veel ellende kunnen voorkomen.

Frank Lievens kent wat van koffers inpakken. Hij maakt jaarlijks zo’n 200 vluchten. Zijn familiebedrijf Lievens-Lanckman importeert paramedische apparatuur uit Amerika en verdeelt die over heel Europa. Voor deze frequent flyer is inpakken een routine. “Meestal slaag ik erin om in maximaal tien minuten mijn koffers te pakken. Ik weet welk programma ik tijdens de trip moet afwerken. Dus leg ik mijn kleren in een bepaalde volgorde, zodat ik alles snel kan uitpakken. Kledingstukken die kreukvrij moeten zijn of die ik het eerst nodig heb, komen uiteraard bovenaan te liggen. Je kunt ook veel kreuken voorkomen door de manier waarop je de kleding vouwt. Mijn broek bijvoorbeeld leg ik onder in de koffer, de broekspijpen uit de koffer hangend. Daarop leg ik andere voorwerpen, zoals pulls, ondergoed en hemden. Vervolgens vouw ik de broekspijpen rond de andere kledingstukken. Op die manier krijg je een afgeronde plooi.” Maak ook nooit stapels, maar leg de kleding overlappend op elkaar, zodat alles in evenwicht blijft.

Kreukvrij inpakken betekent ook dat u een geschikte koffer moet meenemen. Gaat u met het vliegtuig of met de trein op zakenreis? Hoe lang blijft u weg? Een dag of meer? Let er in ieder geval op dat de reiskoffer niet te vol zit, anders krijgt u gegarandeerd kreuken in uw beste pak. Het omgekeerde is ook waar: een koffer die te weinig spullen bevat, zal de vouwen niet kunnen voorkomen.

Fabrikanten van reiskoffers hebben al langer dan vandaag hun oog op de zakenreiziger laten vallen. “Het reizen is de voorbije tien jaar aanzienlijk veranderd,” stelt Paul Peeters, directeur communicatie bij Samsonite. “Vroeger kocht een gezin één koffer. Zowel de zakenreiziger, het gezin als de kinderen gingen ermee op reis. Wanneer je vandaag naar de Rocky Mountains trekt, zal je andere bagage meenemen dan wanneer je een zakenreis naar Londen voor de boeg hebt. Het gezin heeft nu een portfolio van bagageproducten: de traditionele koffer voor de familie, een rugzak voor de kinderen, en de mobile office voor de zakenman.”

Voor de zakenreiziger

Meestal heeft de zakenreiziger weinig tijd om in te checken op de luchthaven. Dus werd een volledig gamma van koffers ontworpen die niet moeten worden ingecheckt aan de balie. De mobile office van Samsonite bijvoorbeeld – speciaal voor korte zakentrips – bevat een zijvak voor een agenda, schrijfgerief en business cards. In een compartiment dat kan worden losgemaakt van de ‘grote’ koffer, is er ruimte voor de laptop. Christel Brys, advertising- en pr-manager: “Als je de koffer even aan de kant moet plaatsen, houd je de laptop bij je.”

De zakenreiziger raakt makkelijk een geklede vest of broek kwijt in de mobile office, die een kapstok en een frame bevat. De handleiding in de koffer maakt duidelijk hoe je de jas het best kunt opvouwen. Brys: “De jas wordt in tweeën gevouwen, naar achteren geslagen en rond het frame gevouwen.”

De overgrote meerderheid van de koffers en de uprights bevat een uitneembaar opbergcompartiment. Met dat hulpmiddel worden niet alleen lastige kreuken vermeden, de zakenreiziger wint ook tijd. De haak kan onmiddellijk de kleerkast in, zonder dat de kleren op een andere kapstok moeten worden gehangen.

Bij kreukvrije kleding denkt iedereen spontaan aan een hemd, broek of pak, maar sommige kledingstukken zien er nog veel erger uit als ze gekreukt uit de koffer komen. Paul Peeters haalt het voorbeeld van de das aan. “Als daar een kreuk in zit, kun je hem onder geen beding meer aantrekken. De oplossing? De das rond een staaf vouwen, zodat hij in de koffer mooi glad blijft.”

Welke koffer u ook meeneemt op reis, het is altijd belangrijk om in lagen te werken. Christel Brys: “Om de leemtes op te vullen, kun je kleine spullen gebruiken of T-shirts oprollen, zodat de lagen vervlakken. Het opvullen van de mouwen, bijvoorbeeld met sokken, voorkomt ook kreuken.” Paul Peeters geeft gezwind een korte livedemonstratie. Hij knoopt zijn jas helemaal dicht, laat die overhangen in de koffer, legt er pulls en andere spullen op en slaat uiteindelijk zijn jas rond alles. “Zo geef je de vest de maximale ruimte. Eigenlijk moet je een bundeltje bekomen. Zo krijg je overal rondingen en geen scherpe vouwen.”

Stapelt u ook eerst uw kleren op bed en zwiert u dan alles in de koffer? “Niet doen,” zegt Christel Brys. “Je kunt beter de kleren onmiddellijk in de koffer pakken, in plaats van op het bed te werken.” Na het inpakken mag u vooral niet vergeten om de riemen van de koffer rond de kleren te hechten. Paul Peeters: “Het heeft geen zin om alles goed in te pakken, maar de riemen niet vast te maken. Als u de koffer recht plaatst, valt alles naar beneden, met alle gevolgen vandien.”

Christel Brys geeft nog enkele tips mee. “Plaats schoenen en toilettas altijd onderaan, zodat ze niet naar beneden zakken als de koffer rechtstaat. De schoenen kun je voor alle veiligheid ook in een beschermhoes steken. Om de kraag van het hemd in vorm te houden en te vermijden dat hij wordt platgedrukt, kun je er kousen of ondergoed in stoppen. Een lederen riem ten slotte leg je rondom tegen de binnenzijde van de koffer.”

Stomende badkamer

Zijn er ondanks deze tips toch nog kreuken in uw kleding? Christel Brys: “Probeer zo snel mogelijk uit te pakken, liefst onmiddellijk na aankomst in de hotelkamer. Leg de kleding ook mooi in de kast, of de inspanningen zijn voor niets geweest. Zijn er toch nog vouwen? Een stomende badkamer kan wonderen doen. Hang de verkreukelde kleren in de badkamer, draai de warme doucheknop om en de stoom doet de rest. Na enige tijd verdwijnen de kreuken en worden de kleren opnieuw glad.”

Heeft u als drukbezette zakenreiziger daarvoor geen tijd, dan vindt u in het hotel vast wel een strijkset. Of een gewillig kamermeisje dat voor u de plooien gladstrijkt.

Melanie De Vrieze

Maak nooit stapels, maar leg de kleding overlappend op elkaar zodat alles in evenwicht blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content