Reusachtige databank voor kankeronderzoek

Greg Parekh leidt al een handvol jaren CancerLinQ, een project van de prestigieuze American Society for Clinical Oncology. “Dit is mijn passie en het zal wellicht het belangrijkste zijn dat ik in mijn leven doe voor de maatschappij. Dit is game changing voor de geneeskunde”, zegt Parekh.

CancerLinQ is uitgegroeid tot een gigantische databank van medische dossiers van kankerpatiënten. “Kanker werd lang beschouwd als één ziekte”, zegt Parekh. “Vandaag weten we dat er alleen al van longkanker meer dan twintig zeer verschillende genetische mutaties zijn. Dat maakt de behandeling zeer complex. Als we data van patiënten beter kunnen registreren, krijgen we een beter inzicht in de ziekte. Wel, wij hebben al ruim 1,5 miljoen kankerregistraties in de Verenigde Staten en zullen snel over de 2 miljoen gaan.”

“Ruim duizend oncologen gebruiken de software al en we hebben een eerste partnerschap met het farmabedrijf AstraZeneca. Het doel is sneller betere medicijnen tegen kanker te ontwikkelen. We willen oncologen helpen de kwaliteit van hun zorg te verbeteren en te begrijpen hoe patiënten reageren op behandelingen. Aan farmabedrijven kunnen we tonen in welke domeinen ze het best nieuwe medicijnen ontwikkelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content